Gazdaság

Árcsökkenés az olajpiacon

Hétfőn délután gyakorlatilag leállt a nyersolajszállítás és az olajexport Dél-Irakban, ennek ellenére a nagy nemzetközi olajpiacokon a reggelinél is nagyobb árcsökkenést lehetett tapasztalni. Talán annak köszönhetően, hogy Ecuador olajtermelése részben beindult.

A dél-iraki olaj behajózásának teljes zárlatát műszaki okokkal, áramkimaradással indokolták, de ez szabotázsakciók okán állt elő – derül ki a jelentésekből, melyek szerint nehezen megjósolható, mikor áll helyre a munka.

Hétfő reggel olcsóbbodott a kőolaj a szabadpiacon, óvatos profitkivételben a pénteki drágulás után. Ezt az okozta, hogy Jordániában, az akabai kikötőben rakétatámadás ért amerikai hadihajókat. A nagyságra ötödik latin-amerikai olajtermelő országban,  Ecuadorban, az Egyesült Államok második számú dél-amerikai ellátójánál pedig leállt a termelés lázongások és szabotázsakciók miatt.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta hétfő reggel hordónként (159 liter) 65,27 dollár volt New Yorkban. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfő reggel hordónként 64,35 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik