Gazdaság

Kamatdöntésre vár a BÉT

Nyitáskor emelkedéssel nyitott a Budapesti értéktőzsde indexe, a BUX. Szűk sávú ármozgásokat illetve enyhe gyengülést valószínűsítenek hétfőn a budapesti részvénypiacon az MTI által megkérdezett szakértők.

Hétfőn reggel nem változott jelentősen a forint a bankközi devizapiacon a pénteki szinthez képest, az eurót 243,60/80 forinton jegyezték, míg pénteken 243,60/67 forinton kereskedtek az uniós valutával.


A Monetáris Tanács 14 órakor hozza nyilvánosságra kamatdöntését és inflációs jelentését, addig úgyszólván álló piacra számítanak a kereskedők. Általános vélemény szerint a 25 bázispontos jegybanki kamatcsökkentés vagy hatástalan marad a forint árfolyamára, vagy még erősödhet is a magyar valuta. Forint gyengülést legfeljebb egy 50 bázispontos kamatcsökkentés hozhat, ami nem teljesen kizárt – mondják kereskedők.


Hétfő


Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen bank elemzője szerint keskeny sávú, álmos kereskedéssel indulhat a nap, amelynek legfontosabb eseménye a jegybank kamatdöntése lesz. A várt 25 bázispontos csökkentés azonban valószínűleg nem okoz érdemi forintgyengülést, így nem lesz érezhető hatása a részvénypiacra. A korábbi kamatcsökkentések tapasztalata alapján az osztalékpapírok kerülhetnek fókuszba.


Deák Balázs, a CIB Bank elemzője szerint technikai alapon folytatódhat a csökkenés, ám a péntekihez hasonló nagy mértékű visszaesésre már nem számít, inkább stagnáló vagy enyhén gyengülő árfolyamokat valószínűsít.


A BUX pénteken 364,91 pontos, 1,77 százalékos csökkenéssel, 20 281,63 ponton zárt. A részvénypiaci forgalom magas volt, 19,03 milliárd forintot tett ki, a vezető részvények kivétel nélkül veszteséggel zártak.


A Mol 2,58 százalékot, 500 forintot esett, 18 900 forinton zárt. Az OTP papírok a záráskor 7650 forintot értek, 150 forinttal, 1,92 százalékkal kevesebbet, mint egy nappal korábban. A Richter 200 forinttal, 0,65 százalékkal 30 580 forintra gyengült, a Magyar Telekom árfolyama 16 forinttal, 946 forintra csökkent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik