Gazdaság

Újra módosul a közbeszerzési törvény

Az új közösségi irányelvek és a hazai gyakorlati tapasztalatok szükségessé teszik, hogy ismét változzon a közbeszerzési törvény. A törvényelőkészítők a mainál rugalmasabb szabályozásra törekednek, amely gördülékenyebbé teszi a procedúrát és növeli az érintettek döntési autonómiáját. Megszüntetnének több kötelező előírást, és oldanák egyesek szigorát.

Emelkednek az értékhatárok, egyszerűsödhet és gyorsabbá válthat a procedúra, a jelenleginél nagyobb önállóságot kaphat az ajánlatkérő és a pályázó a módosuló közbeszerzési törvény révén. –írja a Világgazdaság. A jogszabály előkészítői ugyanakkor vigyáznak arra, hogy a másfél éve hatályba lépett és azóta többször is változott törvény eredeti céljai – így különösen a közpénzfelhasználás átláthatósága, a verseny, illetve az esélyegyenlőség – és a jogbiztonság követelményei ne sérüljenek.


A kodifikációs bizottság a napokban tárgyalta meg azokat a pontokat, ahol a közösségi irányelvek, illetve a gyakorlati tapasztalatok szükségessé teszik a módosítást.


De emelkednek az egyszerű eljárási és a nemzeti értékhatárok. Ennek meghatározásához a számvevőszéktől, a pénzügyi tárcától, a közbeszerzési tanácstól és a Kehitől is kért javaslatokat az igazságügyi tárca. Az egyszerű eljárásban az árubeszerzés és a szolgáltatás mai kétmillió forintos küszöbértéke nyolcmillióra nőne.


Változik a törvény alá vont beszerzések köre. Például az uniós beszerzések kiterjednek majd a postai szolgáltatásra, de a távközlés kikerül a törvény hatálya alól. A szakemberek árnyaltabban szabályoznák az ingatlanbeszerzéseket, és elképzelhetőnek tartanak egy olyan megoldást, amely nem teszi kötelezővé a közbeszerzést, de megköveteli, hogy az ajánlatkérő hirdetményben tegye közzé az adásvételi, bérleti vagy lízingszerződés megkötését, és annak indokolását, hogy miért mellőzte a procedúrát.


A pályázó dolgát könnyíti majd, hogy bizonyos eredeti igazolások híján azok egyszerű másolata is elfogadható lesz közokirat helyett az egyszerű és a nemzeti közbeszerzésekben. A tervek szerint az uniós értékhatár fölötti ügyekben sem lesz kötelező a közbeszerzési tanácsadó közreműködése. További változást jelent majd, hogy az érintett pedig várhatóan nemcsak a közbeszerzési tanácson keresztül, hanem közvetlenül, elektronikus úton is eljuttathatja majd a szükséges dokumentumokat az uniós közlönyben való közzétételre.


A tervezetet az ősszel tárgyalja meg a kormány, ugyanis a módosított törvénynek jövő január végéig hatályba kell lépnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik