Gazdaság

Pengeélen táncol az áht

Eddig jól kufárkodott, de nem tervezett jól az állam. Az előzetes terveknél jobban alakult a júliusi államháztartási egyenleg. A héthavi hiány 936,4 milliárd forint volt. Az augusztusi egyenleg nem lesz ennyire rózsás.

A júliusi 51,7 milliárd forintos többlet után augusztusra 99,8 milliárd forint államháztartási hiányt vár a pénzügyi tárca. Ezt követően a szeptember további 52,7 milliárd forinttal dobja meg a deficitet. Vagyis az első kilenc hónap hiánya meghaladja majd az – 1083 milliárdos – előzetes várakozásokat, és 1088 milliárd forintra rúghat. Ennek ellenére a pénzügyi tárca optimista, ugyanis szerintük tartható lesz az év végi, az eredetinél kissé alacsonyabb 1022 milliárdos hiánycél. Katona Tamás közigazgatási államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy nem kell változtatni a költségvetésen.


Az augusztus elején közzétett előzetes adatok értelmében a vártnál sokkal nagyobb szufficittel zárt az államháztartás júliusban. A júliusi előrejelzésben még 28 milliárd körüli plusszal számoló pénzügyi tárca mindenki meglepetésére augusztus 5-én, az előzetes adatok publikálásakor 51 milliárdos többletről adott hírt. A többletet adó tételeket eleinte nem közölték, azonban később a FigyelőNet kérdésére Molnár Albert politikai államtitkár azt mondta, hogy a tervezettnél nagyobb áfabevétel, illetve a minisztériumi fejezetek tízmilliárdos nagyságrendű megtakarításai okozták a többletet. De a részletekből az is kiderül, hogy több szja folyt be a költségvetésbe, mint tervezték. És most lássuk a medvét!


Részletek


Az eredmény, hogy az államháztartás féléves, 4,4 százalékos pénzforgalmi hiánya a hetedik hónapban 4,2 százalékra csökkent. Az államháztartási többlet júliusban 51,7 milliárd, míg a költségvetés többlete 57 milliárd forint volt. Az elkülönített pénzalapoknál a júliusi szufficit 14,1, míg a TB-alapoknál a deficit 19,7 milliárd forintra rúgott. Így összességében az államháztartás – a helyi önkormányzatok nélkül – 936,4 milliárd forintos hiánnyal zárt az első hét hónapban. A prognózis pedig ennél valamivel nagyobb összegről, 959,3 milliárd forintról szólt.


A kumulált számokat vizsgálva kitűnik, hogy a prognózistól eltérő eredmény az első hét hónapban 25,8 milliárddal jobban teljesítő költségvetésnek köszönhető. A kumulált hiány itt 741,3 milliárd forint. Egymilliárddal jobban teljesítettek az elkülönített pénzalapok is. A TB-hiányt, mint eddig szinte mindig, most sem sikerült eltalálni. Bár a kevesebb mint 3 milliárd forintos eltérés nem nevezhető jelentősnek, július végéig a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 2005. évi pénzforgalmi egyenlege 240,3 milliárd forintra rúg.


Részletes részletek


A központi költségvetésnek 6,8 milliárd forint bevétele származott társasági adóból. A hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások különadója címén a központi költségvetésnek júliusban 7,8 milliárd forint bevétele keletkezett.


Csalódást okozhatott viszont a mindig sikeres eva. Ugyanis az egyszerűsített vállalkozói adó címén a központi költségvetésnek júliusban 21,6 milliárd forint bevétele keletkezett, ami 3,6 milliárd forinttal elmaradt a hónap elején prognosztizált 25,2 milliárd forintos adóbevételtől.


Jövedéki adóból július hónapban 66,1 milliárd forint bevétel keletkezett, ami 0,9 milliárd forinttal kedvezőbb a prognosztizáltnál. A tavalyi év azonos időszakához képest mutatkozó 7 milliárd forintos többletet az üzemanyagokhoz és a dohánytermékekhez kapcsolódó befizetések magasabb összege magyarázza.


A személyi jövedelemadó államháztartási szintű bevétele júliusban 134,9 milliárd forint volt, amely a 137,7 milliárd forintos bruttó befizetés és a 2,8 milliárd forintnyi kiutalás egyenlegeként képződött. Júliusban a központi költségvetésnek személyi jövedelemadó címen 101,6 milliárd forint bevétele keletkezett. Ez a bevétel közel 6 milliárd forinttal haladta meg a július elején prognosztizált 95,7 milliárd forintos adóbevételt.


És akkor az áfa


Júliusban általános forgalmi adóból 193 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, amely 22 milliárd forinttal múlta felül a prognózist. A július havi áfabevételek alakulását a gazdasági folyamatok (import, személygépjármű-piac) élénkülése, valamint a fokozott ellenőrzésekből adódó adóbeszedési hatékonyság javulása kedvezően befolyásolta. A nettó általános forgalmi adó egyenlege a 279,6 milliárd forint összegű APEH, a 17,9 milliárd forintnyi VPOP által beszedett áfabefizetések, valamint a 104,5 milliárd forintot kitevő visszautalások eredője. A 2005 első hét hónapjában befolyt 946,3 milliárd forintos bevétel a törvényi előirányzat 46,2 százalékát tette ki.


A költségvetési szervek közel 12 milliárddal költöttek kevesebbet, mint amennyit eredetileg e hét hónap alatt terveztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik