Gazdaság

Kifulladt a BUX-rali

Elérkezett a szükségszerű korrekció a budapesti tőzsdére. A gyorsjelentések után most az elemzői átminősítéseken a sor, de az árfolyamok irányát alapvetően továbbra is a nemzetközi likviditás határozza majd meg. E téren pedig még mindig van növekedési esély.

Rosszkedvében találta a múlt heti gyorsjelentési szezon a Budapesti Értéktőzsdét, ugyanis a BUX-index annak ellenére esett egy nagyot, hogy az eredmények alapvetően jók lettek. Május óta 33 százalékot emelkedett a piac, amire normál esetben két év alatt sem számíthatnánk. Érdekes volt látni, hogy akkor fogyott el a levegő, amikor sorra érkeztek a vállalati hírek és a gyorsjelentések többsége biztató volt. A piac azonban elengedte a füle mellett a pozitív híreket és esett minden, mint a kő.

Magasabb elvárások

A gyorsjelentések minősége csak arra volt elegendő, hogy eldöntse, egy adott részvény sokat, vagy nagyon sokat essen. Gondoljunk a szerencsésebbekre, az FHB-ra vagy a Molra, amelyek megelőzték az elemzői konszenzust és „csak” 3 százalék körüli értékben gyengültek. A másik oldalon az Egis és a BorsodChem állt, amelyek még csalódást is okoztak, és ez a gyógyszergyári papír esetében 15, míg a Bchem esetében közel 6 százalékos veszteséget jelentett a befektetőknek.

Természetesen volt honnan esni, ugyanis a régiónkba beáramló tőke magasra hajtotta az árfolyamokat, és a „flow” a múlt héten is megmutatta, hogy nagyobb úr a fundamentális tényezőknél. Legalábbis rövid távon. Az árfolyamok ugyanis középtávon mindig a helyükre kerülnek. Ez akár jót is jelenthet, ugyanis a vállalati gyorsjelentéseknek van egy nagyon fontos jövőbemutató üzenete: magasra tették a lécet a befektetők, de a cégek többsége nem verte le. Vagyis az a jelentős profitnövekedés, amit egyes részvényekbe beépített a piac, reálisnak tűnik (például az OTP vagy a Mol esetében). Továbbá a félidőben járó lengyel gyorsjelentési szezon kapcsán eddig kijelenthető, hogy jobb formában vannak a magyar társaságok. Relatíve olcsóbbak, pedig magasabb növekedési kilátásokkal rendelkeznek, és ráadásul még transzparensebbek is.

A feltételek adottak

Az előttünk álló időszakban tehát várhatóan ugyancsak a likviditási játszma fog fazont szabni a budapesti részvényárak mozgásának, és a szükségszerű korrekció után jó esély van arra, hogy újra erőre kapjon a BUX, hiszen azok a tényezők, amelyek a jelentős tőkebeáramláshoz vezettek, azok egy híján mind továbbra is fennállnak. Változatlanul alacsonyak az amerikai és európai kamatok, magas az olaj ára, mérsékelt az amerikai részvénypiacokon elérhető hozam, és óvatosak a fejlett gazdaságok növekedési kilátásai. Az egyetlen tényező, amelyik már nem áll fent, az a vonzó hazai értékelési szintek és árfolyamok. Éppen ezért van szükség korrekcióra és profitrealizálásra.

Az előttünk álló héten vélhetően számtalan elemzői fel- és leminősítés fog napvilágot látni, amelyek befolyásolhatják a hangulatot. Számítani lehet az Egis és a BorsodChem leminősítésére, hiszen ez a két cég maradt el a leginkább a túlzott várakozásoktól. A pozitív oldalon a Magyar Telekom állhat, amely jó eredményeket publikált és ugyan egyes elemzők az alacsony költségeket hosszú távon tarthatatlannak minősítették, de a többség vélhetően pozitív irányban változtathatja a célárfolyamát. Hangsúlyozni kell azonban, hogy önmagában ezek az elemzői változtatások csak a hangulatot befolyásolhatják, de továbbra is a likviditás fogja meghatározni az események menetét.

Makromutatók

A makroökonómiai hírek között hétfőn el is érkezik az eheti legfontosabb jelentés. A várakozások szerint júliusban 0,4 százalékkal emelkedtek a kiskereskedelmi árak, szemben a változatlan júniusival. Szerdán egy másik árindex, a termelői kerül napirendre. A várakozások fél százalék körül szóródnak. Csütörtökre marad a vezető indikátorok indexe, amely a várakozások szerint 0,2 százalékos javulást mutathat, de ez még mindig elég szerény teljesítmény.

Az amerikai korrekció is érik

A tengerentúlon mozgalmas hétnek nézünk elébe. Először is a Dow Jones-index kosarába tartozó 3 maradék vállalat is közreadja a gyorsjelentését, amivel teljes lesz a névsor. A Home Depot és a Wal-Mart kedden jelent, míg a Hewlett-Packard számaira egészen szerdáig kell várni.

Az első két vállalat eredményeinél talán fontosabb, hogy mit mondanak az amerikai fogyasztó vásárlási hajlandóságáról a második félévre. A korábbi makrostatisztikából és más vállalati jelentésekből ugyanis már tudhatjuk, hogy az amerikai fogyasztó, köszöni szépen, jól van, és mértéktelenül fogyaszt. A kamatok emelkedésével azonban kérdéses, hogy erre meddig lesz képes.

Az amerikai gyorsjelentési szezon befejeztével ismét visszaterelődik majd a figyelem a magas olajárra, a bizonytalan gazdasági növekedési kilátásokra és az emelkedő kamatlábra. A gyorsjelentések kezdete óta 5 százalékot emelkedett a Dow Jones ipari átlag (DJIA), ami a tengerentúlon már nagy szó. Egyre több elemző gondolja úgy, hogy érik már ott is a korrekció.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik