Gazdaság

4 százalékkal bővült a második negyedéves GDP

3,8-4,2 százalékos GDP növekedést becsült az Ecostat 2005 második negyedévére. Az előző negyedévest meghaladó növekedés az árutermelő ágazatok, illetve az exportvezérelt anyagi szolgáltatásoknak köszönhető.

Az Ecostat KSH Gazdaságelemző és Informatikai Intézet a negyedéves GDP gyorsbecslésre kidolgozott modellek eredményei és a szakértőkkel történt konzultációk alapján határozta meg a GDP 2005. negyedéve negyedévi alakulására vonatkozó gyorsbecslését.


Ezek alapján 2005 második negyedévében Magyarország bruttó hazai terméke az előző év azonos időszakához viszonyítva 4 százalékkal nőtt. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a GDP 1,1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.
Mivel a gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, a statisztikai becslés megbízhatósági szintjét figyelembe véve a GDP növekedése 2005 második negyedévében 3,8–4,2 százalék között alakult.


2005 első negyedévében az előző év azonos időszakéhoz viszonyított növekedés 2,9 százalék volt, a szezonálisan kiigazított adatok alapján az előző negyedévhez képest a GDP 0,7 százalékkal volt magasabb. Ezek alapján 2005 második negyedévében a gyorsbecslés eredményei szerint a gazdaság érezhetően dinamizálódott. A magasabb növekedési dinamika elsősorban az árutermelő ágazatok, illetve az exportvezérelt anyagi szolgáltatások jó teljesítményének köszönhető.


Az Eurostat gyorsbecslése szerint 2005 második negyedévében mind az eurózóna, mind az Európai Unió egésze 0,3 százalékkal nőtt az első negyedévi 0,5 százalékos GDP-növekedést követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik