Gazdaság

KSH: 6,5 százalékkal bővült az ipari termelés

Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2005 júniusában 6,5 százalékkal nőtt. A termelés volumene az év első hat hónapjában 5,9 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index júniusban 1,5 százalékkal csökkent.

2005 első hat hónapjában az ipari export 9,6 százalékkal, júniusban 11 százalékkal nőtt az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A júniusi exportteljesítmény közel kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta. Az év hatodik hónapjában a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártásának exportvolumene 18,8 százalékkal bővült. A feldolgozóipari export másik meghatározó alága, a feldolgozóipari kivitelből majdnem egynegyeddel részesülő járműgyártás 12,9 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

Az ipar január–júniusi belföldi értékesítése 3,2 százalékkal, a júniusi 5,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Az ágazatok közül júniusban a legnagyobb mértékben, 25,4 százalékkal a csekély súlyt képviselő bőrtermék, lábbeli gyártása nőtt, az export erőteljes felfutásának köszönhetően. Az előző hónaphoz hasonlóan számottevő növekedés figyelhető meg a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásban (24,8 százalék). Júniusban a belföldi üzemanyag-felhasználás az árak emelkedése ellenére is nőtt. A feldolgozóipari termelés mintegy 30 százalékát képviselő villamos gép, műszer gyártása is jelentősen, 16,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik