Gazdaság

Szuper market


Szuper market 1

Intelligens mérleg. Felismeri a terméket.

Kissé elveszettnek érzi magát az ember az árubőség miatt a hatalmas önkiszolgáló bevásárlóközpontokban, s ritkán veszi a fáradságot, hogy keressen egy eladót, aki tanácsot tud adni a termékekkel kapcsolatban. Ezt küszöböli ki az információs terminál. Az érintőképernyős monitorról leolvashatjuk, hogy az általunk keresett termék a bolt melyik részén található, sőt egy térkép is segít az eligazodásban. Kaphatunk adatokat az áru összetételéről vagy származásáról, mi több, az intelligens rendszer még tippeket is adhat: melyik függönyhöz melyik szőnyeg passzol. Akár videóval ellátott útmutatót is megtekinthetünk, hogy mit tudunk főzni a frissen vásárolt articsókából. Az információs terminál projektorral is összeköthető. Ekkor – például egy bor kiválasztásakor – nem csak az üveg képmása jelenik meg a padlóra vetítve, hanem egy nyíl is, ami a keresett termék polcára mutat.


Szuper market 2

Cédula helyett. Bevásárló-lista PDA-n.

A gyümölcsök vagy a zöldségek beszerzését okos mérlegek teszik könnyebbé. A beépített kamera a mérlegre helyezett termék mérete, nagysága, felszíni mintázata és hőképe alapján lövi be, hogy éppen körtét vagy almát vásároltunk. Ha két termék nagyon hasonlít, vagy a műanyag zacskó zavarja a kamerát, akkor is intelligens választ kapunk: csak a felkínált két-három lehetőségből kell választanunk. A mérleg ezután megállapítja az árat, majd ezt egy vonalkóddal ellátott címkére nyomtatja ki.

Bevásárló körutunk végén lehet, hogy hiába keressük a pénztárost. Az önkiszolgáló pénztárgép egy 360 fokos szkennerből, egy vonalkód-leolvasóból, egy fizetési terminálból, valamint egy mérlegből áll. A masina előtt elhúzva az árut megtörténik az azonosítás. Ha valamilyen probléma adódik a darab felismerése közben, a gép automatikusan jelez a közelben levő áruházi dolgozóknak. A pénztárgép melletti szatyortartó mérleg pedig a súly alapján ellenőrzi, hogy valóban csak a már beazonosított termékek kerülnek-e a hordtáskákba. A fizetés történhet készpénzben vagy kártyával is: a megfelelő opciót az érintőképernyőn választhatjuk ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik