Gazdaság

A kamatozó kincstárjegy

LEHETŐSÉGEK. A lakosság állampapír-piaci részvételére számos lehetőség áll rendelkezésre. A lakossági befektetők állampapírhoz juthatnak az elsődleges forgalmazóktól, brókercégektől, kereskedelmi bankoktól, de a Magyar Államkincstár fiókhálózatában is vásárolhatnak kimondottan lakossági állampapírokat. Kisbefektetők számára ugyanakkor a közvetlen vásárlás helyett sokszor célszerűbb inkább állampapírokba fektető alapok befektetési jegyeit vásárolni.

DISZKONT ÁR. Kifejezetten lakossági állampapír a kamatozó kincstárjegy, amely 1 éves futamidejű, fix kamatozású termék, alapcímlete 10 ezer forint. A futamidő végén fizet kamatot, azt a befektető a törlesztéssel együtt kapja kézhez. A kamatozó kincstárjegyet a jegyzési időszak első hetében a névértéknél alacsonyabb, diszkont áron, a jegyzés időszak második hetében pedig névértéken lehet megvásárolni. A diszkont áron történő értékesítés azért szükséges, mert a kamatozó kincstárjegy esetében az ellenérték befizetésére a jegyzés időpontjában kerül sor, a kamatozás kezdőnapja pedig a jegyzési időszakot követő hét keddje. A konstrukció lejárata szerdára esik.

VISSZAVESZIK. A kincstárjegy a futamidő vége előtt is eladható a lakossági elsődleges forgalmazók fiókjaiban és a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, az általuk közzétett vételi árfolyamon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik