Gazdaság

43 milliárdot fizetnek a gazdáknak

Összesen 43 milliárd forint támogatást kapnak augusztus végéig az agrárvállalkozók. A gabonafélék túltermelése miatt az ágazat nem kapja meg a teljes, kért támogatást – mondta Magda Sándor szocialista képviselő.

43 milliárd forintot fizetnek ki augusztus végig az agrárgazdálkodóknak az agrár-környezetgazdálkodási program keretében – jelentette be Magda Sándor, az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának vezetője.

A növénytermesztés kivételével minden ágazat – zöldségágazat, állattartótelepek, gyep, ültetvény, vizes élőhelyek- a kért összeg 100 százalékát kapja meg. A gabonafélék, olajos magvak és fehérjenövények (például búza, kukorica) túltermelése miatt a növénytermesztőknek a kért 40 milliárdos támogatás helyett csak 31, 8 milliárd forintot fizetnek ki.

Magda Sándor szerint szeptemberre, októberre az uniós mezőgazdasági hivatalok behozzák lemaradásukat, ami a csatlakozásra való felkészülés késlekedése miatt alakult ki. Az uniós támogatások elkésett kifizetése, és az ebből adódó gazdatüntetések miatt áprilisban leváltották az agrártárca akkori vezetőjét, Németh Imrét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik