Gazdaság

Előttünk a zéró infláció

Éves szinten tartható lesz a 3,6 százalékos árszínvonal-emelkedés, azonban csütörtökön nyilvánosságra kerülő inflációs adatról megoszlanak a becslések.

Miután júniusban történelmi mélypontra esett a maginfláció, a szezonális hatások nélküli infláció esetében júliusban is hasonlóan jó adatokra számítanak az elemzők. A szezonális hatást ilyenkor nyáron a ruházati termékek árcsökkenése (leértékelések), a bkv-jegyek drágulása, valamint a benzinár emelkedésének eredője adja. A benzinár emelkedését pedig 3 százalék körülire saccolják az elemzők.


Az élelmiszerek és a ruházati áruk árainak csökkenésétől függően -0,2-től 0,1 százalékig terjedő havi árszínvonal emelkedést jósolnak az elemzők. Az biztos, hogy ezeknek a termékeknek csökkent az ára, azonban az egyelőre kérdéses, hogy mennyivel. A Raiffeisein Bank elemzője szerint az élelmiszerek árai 1,4 százalékos csökkenést produkáltak júliusban, míg a ruházati termékek árai 2 százalékkal csökkentek. Nagyobb súllyal esik latba viszont, bár kevesebbet nőtt az egyéb jószágok és az üzemanyag kategóriája. Itt 1,2 százalékos áremelkedést várnak – mondta Lányi Bence, aki szerint júliusban összességében mínusz 0,2 százalékos volt az infláció. Lányi az éves árszínvonal-emelkedést 3,6 százalékra teszi


Ennél kicsit pesszimistább Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője, aki akár egy 3,9–4 százalékos júliusi éves árszínvonal emelkedést sem tart kizártnak. A július havi adatban ugyanis nagyon sok a bizonytalansági tényező. Ezért Nyeste a gyógyszerek és a benzin árának emelkedése miatt 0,1 százalékos havi inflációt jósol. Ezt csupán a szezonális élelmiszerek árcsökkenése ellensúlyozhatja, ami ha minden jól megy, akár nulla százalékos inflációt is eredményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik