Gazdaság

Szigorodnak a máktermesztés feltételei

Mákból a kiskertek jövő évtől már csak rózsaszín virágút vethetnek, ugyanis más színű fajták termesztését a magasabb alkaloidtartalmuk miatt egy kormányrendelet megtiltja.

Köck Oszkár, a Magyar Kertészeti Tudományos Társaság gyógynövényszekciójának elnöke elmondta: a Magyarországon jelenleg előforduló 15 mákfajtából január elsejétől már csupán egy felel majd meg annak a jogszabálynak, amely a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésére vonatkozik. A tavaly óta már hatályos rendelet ugyanis az év végéig adott haladékot azoknak a mákfajtáknak a termesztésére, amelynek tokja 4 ezrelék feletti alkaloidot tartalmaz. Jelenleg 7 ezrelék a határérték.

A határértéket meghaladó alkaloidtartalmú, legtöbbször fehér-lila virágú mákfajták termesztői jövő évtől ugyanolyan büntetésben részesülnek, mintha marihuána-előállításra alkalmas kendert nevelnének – hangoztatta az elnök.

Kifejtette, hogy a szabályozás jellemzően a házi kertekben termesztett étkezési- és díszítő céllal termesztett mákra vonatkozik. A megengedett határértéket meghaladó hatóanyag-tartalmú ipari mákfajtákat csak különböző engedélyek beszerzése esetén lehet termeszteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik