Gazdaság

Több mint 71 milliós veszteség a Humetnél

A szombaton közzétett gyorsjelentés szerint a Humet Rt. 2005. első fél évében 71,605 millió forintos veszteséget könyvelt el.

A Humet Rt. az első félévben 6,452 millió forint adózott nyereséget könyvelt el, szemben az egy évvel korábbi 62,921 millió forintos veszteséggel – közölte a társaság szombaton.

A nemzetközi szabvány (IAS) alapján készített, nem auditált, nem konszolidált gyorsjelentés szerint a társaság 35,01 millió forint árbevételt ért el 2005 első felében, ez 2 százalékkal több az előző év azonos időszakinál.

A Humet jegyzett tőkéje nem változott az előző év első félévéhez képest, 21,6 millió forint volt a beszámolási időszak végén. A saját tőke értéke 128,209 millió forintot tett ki 2005. június 30-án, 49 százalékkal kevesebbet mint egy évvel korábban.

A gyorsjelentés mellett hangsúlyozzák: a mérleg valóságosságához szükséges, hogy a 2005 március 21-én létrejött és a vagyonfelügyelő, valamint a Fővárosi Bíróság által jóváhagyott csődegyezség jogerőre emelkedjen. Ennek az az akadálya, hogy a bíróság végzését az adóhivatal megfellebbezte. Abban az esetben, ha a fellebbezést, az adóhivatal nem vonja vissza, illetve abban “a nem várt esetben, ha a fellebbezést az ítélőtábla nem utasítja el, a csődegyezség érvénytelen és a HUMET Rt felszámolása elkerülhetetlen.”

A HUMET márciusban közölte, hogy a Fővárosi Bíróság kiadta a Humet csődeljárásában az egyezséget is jóváhagyó végzést. Egy korábbi közlemény szerint a Humet Rt. hitelezőinek többsége hozzájárult a csődegyezséghez és elfogadta a társaság kibontakozási tervét.

A Humet Rt.-vel szembeni teljes követelésállomány 313,8 millió forint volt 2004. november 9-én. Az egyezséghez hozzájárulók követelése mintegy 219 millió forint, azaz meghaladta a törvényben előírt kétharmados arányt.

Az egyezség szerint a Humet a tartozásai 15 százalékát készpénzben két év alatt, a fennmaradó 85 százalékot pedig új kibocsátású részvényekkel fizeti meg. Minden 29 forint tartozásért egy részvény jegyezhető.

A tartozást teljes egészében is kiegyenlíthető részvényekkel, és ez esetben is 29 forintért jár egy részvény. A Humet a 12,74 millió forintnyi adótartozását készpénzátutalással vagy ezzel azonosnak tekintendő adóátvezetéssel fizeti meg. Május végén közölték, hogy a cégbíróság bejegyezte a társaság március 25-i közgyűlésén elhatározott alaptőkeemelést.

A Humet Rt. alaptőkéje e szerint 89 millió 181 ezer 090 forintra emelkedett a korábbi 21,6 millió forintról. Az alaptőke 14.863.515 darab hat forint névértékű részvényből áll.

A Humet részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. A legutóbbi záróára 23 forint volt. Az utóbbi egy évben 15 és 44 forint közötti árfolyamon cseréltek gazdát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik