Gazdaság

Átmeneti lehet a tőzsdei korrekció

Az év leghosszabb folyamatos növekedése után szerda délelőtt mintegy két százalékos csökkenést mutatott a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

A reggeli nyitáskor az OTP még eljutott a 8000 forintos szint fölé, de nem sokkal ezután erőteljes korrekciót mutatott az index. Az elemzők egy része már várta a fordulatot, mivel az elmúlt két hétben mintegy 7 százalékkal – több lélektani határt átugorva – nőtt az index értéke. 

A korrekció mértéke délben elérte a 2 százalékot, úgy, hogy a vezető részvények közül az OTP 2 százalékos mínuszban mozgott, a gyógyszerpapírok árflyama mintegy 3,5 százalékkal esett, a Mol papírjai pedig a nyitáshoz képest 650 forinttal értek kevesebbet. A BUX fél egykor 20 914,41 ponton állt, ami a keddi záráshoz viszonyítva 439,69 pontos, 2,06 százalékos csökkenés, a szerdai nyitásnál pedig 468,62 ponttal alacsonyabb.

Utoljára az első londoni robbantások zavarták meg a befektetők BUX iránti bizalmát, amely azonban már másnap növekvő forgalom mellett helyre állt.

Pletcher Tamás, az Erste Bank elemzője szerint természetes folyamatnak látszik a korrekció, de mivel a kedvező gazdasági környezetben jelenleg nem látszik negatív tényező, ezért az  árfolyamcsökkenés semmiképpen sem jelenti a BUX sikerszériájának végét. A jövő héten esedékes gyorsjelentések ugyan okozhatnak hangulati változást a befektetői kedvben, de ez inkább a fokozott várakozások esetében lehet negatív.

A BUX további növekedését hozhatja olyan befektetők megjelenése a parketten, akik eddig alacsony szinten, vagy egyáltalán nem voltak számottevő befektetéssel jelen a magyar tőzsdén.

Zékány András, az ING Bank elemzője szerint a szerdai korrekciót az okozza, hogy a BUX elért egy olyan technikai határhoz, amely bizonyos részvények esetében túlértékeltséget, mások esetében alulértékeltséget jelez. A hirtelen növekedést bizonyos esetekben nem valódi eredmények, hanem hangulati tényezők mozgatják.

Augusztus közepétől elképzelhető ugyan trendforduló, de a szerdai korrekció semmiképpen sem negatív széria első eleme. Véleménye szerint a BUX további növekedését egy olyan öngerjesztő folyamat is segíti, amely a magyar tőzsde folyamatos rekord döntései alapján kialakult pozitív befektetői hangulat okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik