Gazdaság

Kötelező lesz kiírni a benzinárakat

Már csak a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetőinek aláírására vár az a rendelet a Magyar Rádió információja szerint, amely kötelezővé teszi az árfeltüntetést a benzinkutaknál. Az aláírás után nyolc nappal lép életbe a jogszabály.

Jogszabály egyébként ilyen gyorsan talán még soha nem született meg, ráadásul civil kezdeményezésre készült, miután számos autós panaszolta a fogyasztóvédőknek, hogy legtöbbször csak akkor tudja meg egy benzinkútnál, hogy mennyiért adják az üzemanyagot, miután beállt valamelyik kútoszlophoz.

Az esélyegyenlőségi tárca fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, Mesterházy Attila elmondta: a jogszabályok ma még nem teszik lehetővé, hogy azért büntessék meg valamelyik benzinkutas céget, mert az út mentén álló oszlopokon nem tünteti fel az árakat. A most készülő rendelet viszont előírja majd, hogy a közútról jól láthatóan kell az üzemanyagok árait feltüntetni, akár a totemoszlopoknak nevezett hirdetőtáblákon, akár más módon. Aki megszegi majd a jogszabályt, a fogyasztóvédelem több százezer forintos bírságára számíthat – közölte Mesterházy.


A Mol, jó példát mutatva, ismét előre tájékoztatja a vevőket a kutaknál az árakról, de továbbra sem közli a cég az árváltoztatások tényét, csupán havi előrejelzést tesz közzé a várható áralakulásról. Az OMV Hungária Ásványolaj Kft. szintén eleget fog tenni a jogszabályi előírásoknak – nyilatkozta a cég a Napi Online-nak. A totemoszlop-rendelet hatályba lépésétől – tudomásuk szerint augusztus 22-től – feltünteti majd az aktuális üzemanyagárakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik