Gazdaság

Törvénysértő a Heineken vöröscsillaga?

admin
admin

2005. 07. 26. 12:55

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ) panaszt tett a Fővárosi Főügyészségen, miután a II. és III. kerületi ügyészség elutasította feljelentését a Heineken sörön látható vörös csillag használata miatt.

A szövetség szerint, amennyiben törvényes a cég logója, akkor semmi sem gátolja, hogy fasiszta jelképek is megjelenjenek a hazai áruházak polcain. A büntető törvénykönyv rendelkezése ugyanis nem tesz különbséget a kommunista és a fasiszta jelképek ábrázolásának tilalma között, és az esetleges különbségtétel az Alkotmánybíróság szerint is súlyosan sértené a jogállam alapelveit.

A szövetség még július elején tett feljelentést a tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége gyanújával a Heineken termékeken látható logó kapcsán. A TEBÉSZ feljelentését első fokon a II. és III. kerületi Ügyészség elutasította. Arra hivatkozott, hogy a Heineken sörön látható vörös csillag törvénysértése csak „látszólagos”, mivel „nem állapítható meg, hogy jelen esetben a vörös csillag megjelenítése a mögöttes kommunista eszmékkel való azonosulást, illetőleg azoknak, mint saját politikai és erkölcsi felfogás megtestesítésének használatát jelentenék”.

A TEBÉSZ ezen érvet elfogadhatatlannak tartja. A szövetség álláspontja szerint, egyrészt a tiltó rendelkezés törvényi megfogalmazása nem kívánja meg a plusz politikai szándék felismerhetőségét a grafikai ábrázolás mögött, másrészt a jogegyenlőség és jogbiztonság elve alapján a jelképek és használóik között nem lehet különbséget tenni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Closeup portrait of a beautiful redhead woman using smartphone
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.