Gazdaság

Kevesebb bevétel folyt be a regisztrációs adóból

Elképzelhető, hogy az év végére nem jön össze a tervezett több mint 62 milliárdos regisztrációs adó a járműimportőrök egyesületének elnöke szerint. Az első hat hónapban tízezerrel kevesebb autót értékesítettek, mint egy évvel ezelőtt.

Csaknem 27 milliárd forint regisztrációs adó folyt be az első fél évben, ez némileg elmarad az időarányosan várható értéktől – írja a Világgazdaság. Győző Gábor, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) elnöke szerint egyértelműen visszaesett a kereslet, és ez nem szezonális okokra vezethető vissza. Adataik szerint folyamatosan csökkennek az eladások, és semmi jel nem utal arra, hogy az év során megfordulna a tendencia. Amíg például tavaly az első fél évben 104 439 ezer autót adtak el, addig az idei első hat hónapban 94 642-t.

Nem is fog teljesülni a Pénzügyminisztérium éves bevételi terve – véli Győző Gábor. A várt 62,3 milliárdos bevétel 205-210 ezer új autó forgalomba helyezését feltételezné, ám az MGE úgy véli, legfeljebb 195-200 ezer talál gazdára. Igen rosszul alakulnak a külföldi használt autókkal kereskedő cégek értékesítései is, bár ezekről nincsenek pontos adatok.

A pénzügyi tárca úgy tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy az idei regisztrációsadó-bevételek tervezésénél nem számoltak az eladási volumen felfutásával, sőt 2-2,5 százalékos visszaesést prognosztizáltak. Azt is figyelembe vették, hogy januárban átlagosan 4-5 százalékkal növelték az adótételeket. E két hatás együttvéve eredményezte, hogy a tárca megelégedett az „adóbevételek szerényebb, 2,5 százalék körüli növekedésével”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik