Gazdaság

Félmilliárddal több munkaügyi bírság

admin
admin

2005. 07. 25. 09:57

Kifejezetten a feketevállalkozások leleplezését szolgálja egy június közepétől tartó célvizsgálat. A munkaügyi felügyelők az első hat hétben 900 illegálisan foglalkoztató céget bírságoltak meg – írja a Világgazdaság.

Egyszerre lesz szigorúbb és elnézőbb is a vállalkozásokkal szemben az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). Papp István elnök elismerte, hogy eddig sok esetben formai jogsértés miatt szankcionáltak a felügyelők, a jövőben azonban más szempontok érvényesülnek az ellenőrzések során.

Az április második felében hivatalba lépett elnök június elsejével országos célvizsgálatot rendelt el, amelynek során a felügyelők főleg a feketemunka leleplezésére koncentráltak. Július közepéig az ellenőrzések eredményeként 1600 céget vizsgált a hatóság, és 5334 feketemunkást talált. A 900 kiszabott munkaügyi bírság eredményeként 266 millió forint büntetést kell fizetniük a hazai illegális foglalkoztatóknak. Az első hat hét alatt megközelítően annyi bírságot rótt ki a hivatal, mint az év első három hónapjában, ez szinte kereken 300 millió forint volt.

Az idei év első hat hónapjában félmilliárddal több munkaügyi bírságot szabott ki a szervezet, mint az előző év hasonló időszakában. A bírságok összege meghaladja az 1,2 milliárd forintot. Az első fél év szabálytalanságaiból kiderült, a szankcionált 9441 cég egynegyede nem jelentette be a dolgozóit, illetve „elfelejtett” velük munkaszerződést kötni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.