Gazdaság

Félmilliárddal több munkaügyi bírság

Kifejezetten a feketevállalkozások leleplezését szolgálja egy június közepétől tartó célvizsgálat. A munkaügyi felügyelők az első hat hétben 900 illegálisan foglalkoztató céget bírságoltak meg – írja a Világgazdaság.

Egyszerre lesz szigorúbb és elnézőbb is a vállalkozásokkal szemben az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). Papp István elnök elismerte, hogy eddig sok esetben formai jogsértés miatt szankcionáltak a felügyelők, a jövőben azonban más szempontok érvényesülnek az ellenőrzések során.

Az április második felében hivatalba lépett elnök június elsejével országos célvizsgálatot rendelt el, amelynek során a felügyelők főleg a feketemunka leleplezésére koncentráltak. Július közepéig az ellenőrzések eredményeként 1600 céget vizsgált a hatóság, és 5334 feketemunkást talált. A 900 kiszabott munkaügyi bírság eredményeként 266 millió forint büntetést kell fizetniük a hazai illegális foglalkoztatóknak. Az első hat hét alatt megközelítően annyi bírságot rótt ki a hivatal, mint az év első három hónapjában, ez szinte kereken 300 millió forint volt.

Az idei év első hat hónapjában félmilliárddal több munkaügyi bírságot szabott ki a szervezet, mint az előző év hasonló időszakában. A bírságok összege meghaladja az 1,2 milliárd forintot. Az első fél év szabálytalanságaiból kiderült, a szankcionált 9441 cég egynegyede nem jelentette be a dolgozóit, illetve „elfelejtett” velük munkaszerződést kötni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik