Gazdaság

Újabb nagyberuházások jöhetnek

Az eddig ismerteken túl újabb 15 nagyberuházásról születhet döntés a közeljövőben. Ha megvalósulnak a projektek, közel megduplázódik a tavaly május óta eldöntött nagyberuházások száma - írja a Világgazdaság.

Az eddig napvilágot látott projekteken kívül további tizenöt ötvenmillió eurót meghaladó értékű tervezett magyarországi működőtőke-befektetésről folynak előrehaladott tárgyalások – tudta meg Garamhegyi Ábeltől, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkárától a Világgazdaság. Részleteket azonban nem kívánt elárulni üzleti titokra és a kiélezett versenyhelyzetre hivatkozva.

Annyit azonban elmondott, hogy zömmel a szolgáltató szektorban várhatóak befektetések, de van köztük termelőberuházási projekt is. Jelentős számban képviselteti magát a számítástechnikai ágazat. A beruházásokat tervező vállalatok relációs megoszlásáról Garamhegyi annyit mondott, hogy amerikaiak mellett britek, németek és távol-keletiek érdeklődnek.

Az említett 15 új nagyberuházás mindegyike olyan, amelyik megfelel az egyedi kormánytámogatással támogatható befektetések feltételeinek. Ez a támogatás az ötvenmillió eurót meghaladó feldolgozóipari beruházások esetén – szolgáltatási központoknál a minimális összeghatár tízmillió euró – adható.

Tavaly tavasz és az idén május között tizenhét ilyen nagyberuházásról született döntés, ezek közel 331 milliárd forint értékű külföldi működő tőke betelepülését eredményezik, több mint 12 ezer új munkahelyet teremtve. Tizenkettőnek már ismertek az adatai, ötről csak annyit lehet tudni, hogy összességében 83 milliárd forintnyi befektetést hoznak az országba és 2500 munkahelyet teremtenek.

Az újabb 15 potenciális projekt befektetésként ugyan főként már csak jövőre realizálódhat, ám közben megvalósulnak a korábbi döntések alapján megkezdődött projektek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik