Gazdaság

A PM szerint EU-konform az iparűzési adó

A Magyarországon alkalmazott iparűzési adó teljesen jogszerű és EU-konform, amely az unió és Magyarország közötti csatlakozási szerződésben nevesítetten szerepel, mégpedig az adó alapja és törvényi felső mértéke is - mondta Kónya László, a Pénzügyminisztérium (PM) főosztályvezetője.

Az uniótól kapott derogáció szerint 2007. december 31-ig hatályban maradhatnak az iparűzési adóban nyújtott kedvezmények, mentességek, ez is mutatja, hogy az EU ezt az adónemet elfogadta – hívta fel a figyelmet Kónya László. Ha az iparűzési adó az unió bírósága elé kerülne, a főosztályvezető szerint Magyarországnak minden esélye megvolna arra, hogy megnyerje az ügyet.

Az utóbbi időben sajtóhírek szerint több gazdálkodó cég kétségbe vonja ennek az adónemnek a jogszerűségét, hangoztatva, hogy Magyarország uniós csatlakozása óta nem lehetne kivetni.

A hivatkozás alapja a forgalmi típusú adókra vonatkozó uniós szabályozás, amely szerint minden tagállam csak egy forgalmi típusú adónemet tarthat fenn, ez pedig az áfa. Az említett irányelv azonban Kónya László szerint a közvetett adók – ilyen az áfa – harmonizációjáról szól, az iparűzési adó azonban közvetlen adó, így az irányelv hatálya nem terjed ki rá.


Az OTP is


Az OTP Bank adójogi álláspontja szerint a helyi iparűzési adónál a jogharmonizáció az EU csatlakozás előtt elmaradt, erről az OTP Bank írásban értesítette az érintett helyhatóságokat – közölte a hitelintézet az MTI kérdésére.


Az OTP Bank Rt.-nél úgy látják: az EU forgalmi adóra vonatkozó irányelve szerint a tagállamokban csak egy forgalmi típusú adó lehet. Az EEC irányelv szerinti ismérvek alapján az Európai Bizottság már minősített forgalmi típusú adónak olyan adókat, amely – hasonlóan a magyar helyi iparűzési adóhoz – meghatározott időszak árbevételének meghatározott költségekkel csökkentett részét terhelték.


Ezzel együtt leszögezik: tekintettel arra, hogy az önkormányzatok a legnagyobb magyar hitelintézet kiemelt pénzügyi partnerei, az OTP Bank és hazai leányvállalatai visszatérítési eljárást csak korlátozott körben kezdeményeztek. Az eljárás befejezéséig az OTP Bankcsoport adó- és előlegfizetési kötelezettségeit teljesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik