Gazdaság

A kormány jogtalan előnyt ad a Magyar Telekomnak

Az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületébe (ATSze) tartozó 14 távközlési szolgáltató sérelmezi, hogy a kormány továbbra is csak a Magyar Telekom részvételével tart egyeztetéseket költségvetési szervekkel az elektronikus kormányzati gerinchálózatra (EKG) való csatlakozás és a szolgáltatás igénybevételének tisztázására.

Az alternatív szolgáltatók tudomása szerint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) a témában szerdára is “egyeztető megbeszélést” hívott össze, amelyen az MT-n kívül más távközlési szolgáltatók képviselői – kifejezett kérésük ellenére – nem vehetnek részt – olvasható a közleményben.

A 14 társaság elismeri, hogy az MT öt évre kapott jogosítványt az EKG, illetve a budapesti és 18 megyei végpont üzemeltetésére, de a tenderen nem nyerte el például a kormányzati intézményeknek nyújtandó hangszolgáltatások, az új végpontok, valamint a gerinchálózati felhordórendszer-kiépítésnek és a rendszerintegrációs feladatok ellátásának kizárólagos lehetőségét. A szervezetek úgy látják, hogy az MT az egyeztetéseken úgy tünteti fel magát a kormányzati intézmények vezetői előtt, mintha ezen szolgáltatásokat is csak tőle lehetne megvásárolni.

Az MTI korábbi közlése szerint a vitatott piacok összességében mintegy 17 milliárd forintos üzletet jelentenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik