Gazdaság

Mától hatályban az építőipar kifehérítését célzó jogszabályok

admin
admin

2005. 07. 15. 08:25

Hatályba lépett pénteken több törvény- illetve kormányrendelet-módosítás, amely szigorúbb munkaügyi és adminisztrációs ellenőrzéssel az építőipari feketefoglalkoztatás mérséklését célozza.

Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek elmondta, hogy az országgyűlés által a közelmúltban elfogadott törvénycsomag egyebek mellett módosította az építési, a munkaügyi felügyeleti, a közbeszerzési, az adózás rendjéről szóló, és az építőipari kivitelezési törvényeket, valamint e törvények végrehajtásáról rendelkező kormányrendeleteket.

Az OLÉH elnökhelyettese utalt arra, hogy péntektől minden nettó 10 millió forintnál nagyobb szerződéses értékű építőipari munka megkezdése előtt nyolc nappal az építtető köteles az építkezés helyszínéről, a kivitelezőről és a felelős műszaki vezetőről adatokat szolgáltatni az építésügyi hatóságnak, az pedig továbbítja őket az építési felügyeletnek, a munkaügyi főfelügyelőségnek, valamint az adóhivatalnak. Az adóhatóság ezek mellett az építkezés kivitelezési költségéről is kérhet adatokat.

Fegyverneky Sándor rámutatott: szankcióként az építésügyi hatóság meg is tilthatja a kivitelezés megkezdését, amennyiben nem tartja megfelelőnek az adatközlést, illetve szabálytalanság esetében ötvenezer forinttól tízmillió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közbeszerzési törvény ezzel kapcsolatos módosítása tartalmazza azt, hogy a megrendelőnek az építkezés befejezése után 30 napon belül ki kell fizetnie az ellenértéket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Szigetvár, 2016. szeptember 7.
Vass Péter, Szigetvár polgármestere köszönti az ünnepségsorozatra érkező Áder János köztársasági elnököt a szigetvári polgármesteri hivatal előtt 2016. szeptember 7-én, a Zrínyi-emlékévben.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.