Gazdaság

Roaming figyelmeztetés

Régóta szálka az unió szemében, hogy nem tudja megregulázni a mobil­cé­­geket a szerinte magas roamingdíjak miatt. A nyomást ezúttal a nyaralóknak szánt figyelmeztetéssel fokozták.

Az Európai Tanács hivatalos közleményben figyelmeztette a külföldi nyaralásra utazókat: kétszer is gondolják meg, hogy használják-e mobiltelefonjaikat. Brüsszel felmérése ugyanis rávilágított, hogy a roamingdíjak országonként és szolgáltatónként igen nagy szórást mutatnak. Példaként említik, hogy az egyik lengyel mobilcég előfizetője akár 5,01 eurót is fizethet percenként, ha Máltáról telefonál haza, egy finnországi ügyfél viszont ugyanezt Ciprusról már 0,58 euróért is megteheti.

A frissen kiadott brüsszeli közlemény szerint az átlagnál jóval magasabb tarifákra a lengyelek mellett a britek, a németek, a belgák, a hollandok és a csehek is jó eséllyel számíthatnak. A figyelmeztetés része annak a vizsgálatsorozatnak, amelyet az Európai Unió illetékes hatóságai évek óta – és meglehetősen kevés sikerrel – folytatnak a roamingtarifák ügyében. Brüsszelben ugyanis kimondottan magasnak tartják az átlagos roamingdíjakat, annál is inkább, mivel a hivatalos álláspont szerint a társaságok eddig még nem tudták tisztán igazolni ennek okait.

Az uniós hatóságok egy hasonló, 2000-ben végzett felmérésre alapozva a vezető európai mobiltelefon-társaságok közül a Vodafone, a T-Mobile és a nagy-britanniai illetőségű O2 ellen már eljárást indítottak. A gyanú szerint ezek a cégek visszaéltek piaci erőfölényükkel, amikor az egymással kötött szerződésekben alaptalanul magasan határozták meg Nagy-Britannia és Németország között alkalmazott roamingtarifákat.

A következő, fogyasztóvédelmi indíttatású lépés szeptemberben várható, amikor egy központi internetes oldalt hoznak létre, amelyen az összes európai mobilcég roamingtarifáit összehasonlítható módon közlik. Akár burkolt fenyegetésként is felfogható az a kitétel, miszerint Brüsszel bízik abban, hogy az általuk végzett állandó monitorozás közepette a piaci önszabályozás és a verseny meg tudja oldani az ominózus tarifaproblémát, és nem lesz szükség központi szabályozás bevezetésére. A vezető európai mobilcégek az internetes oldal létrehozását üdvözölték, amennyiben az tényleg pontos, átlátható és hasznos lesz.

A roamingtarifákat a szolgáltatók közötti egyedi szerződések határozzák meg, a magas díjak kialakulásában pedig szerepet játszik, hogy egyes társaságok az átlagosnál nagyobb összegeket kérnek azért, hogy a hálózatukba irányuló hívásokat célba juttassák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik