Gazdaság

A MÁV 20 milliárdos hitelt vesz fel

A MÁV Rt. eredményt hirdetett azon a közbeszerzési pályázaton, amely alapján 22,4 milliárd forintos hitelkeret-szerződést köthet.

A társaság ma közölte: megnyílt a lehetőség arra, hogy a MÁV 22,4 milliárd forint értékben állami kezességvállalással biztosított hitelkeret-szerződést köthessen, miután a mai napon a vasúttársaság eredményt hirdetett az ezzel kapcsolatban kiírt közbeszerzési pályázaton. A pályázat két nyertese a Kereskedelmi és Hitelbank és a Magyar Külkereskedelmi Bank.

A fennmaradó 4,8 milliárd forintos részajánlat tekintetében a pályázatot a vasúttársaság eredménytelennek nyilvánította. A kölcsön felhasználására a vasúttársaság működési hiányának felmerülése alapján folyamatosan kerül sor. A hitelszerződések a MÁV Rt. működési célú forrásszükségletének időarányos részét biztosítják.

A hitelkeret annak a 30 milliárd forint értékű rövidlejáratú, saját kockázatra felvenni tervezett kölcsön része, amellyel kapcsolatosan még 2005. április 26-án indított a vasúttársaság gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárást. A 30 milliárd forintos hiteligényből 2,8 milliárd forint tekintetében a vasúttársaság már június 23-án szerződést kötött. A MÁV a fennmaradó 27,2 milliárd forintos hitel biztosítása érdekében rendkívüli sürgősséggel hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési pályázatot írt ki.

Egy korábbi döntése értelmében a kormány a MÁV 30 milliárd forint értékű külső forrásbevonásához készfizető kezességet vállal, amelyet a vasúttársaság a kiírt hitelek mögé biztosítéknak ajánlott fel. Ennek köszönhetően a MÁV Rt. az államtól származó forrásokat határidőre megkapja, s adójellegű fizetési kötelezettségeit határidőre teljesítheti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik