Gazdaság

Gráf megmentené a hazai tejpiacot

Intézkedési tervet dolgoz ki az FVM a hazai tejpiac védelme és a tejfelvásárlási árak normalizálása érdekében – tudta meg a Világgazdaság. A tejipari cégek várhatóan így is árcsökkentésre kényszerülnek az importnyomás miatt.

A tisztességtelen gazdasági szereplők elleni fellépéssel, a környezetvédelmi szabályok enyhítésével és a hazai termékeket népszerűsítő reklámkampánnyal igyekszik normalizálni az FVM a tejpiacot. Gráf József agrárminiszter a hét elején megkezdte az egyeztetéseket a tejipari cégekkel, amelyektől a tárca jövő hétfőre, az ágazati termékpálya-bizottság ülésére vár hivatalos javaslatokat.

A tárca, várhatóan a közeljövőben, megváltoztat több olyan rendelkezést is, amely nem kedvez a tejtermelőknek és -feldolgozóknak. Az intézkedések között elsősorban bizonyos határidők meghosszabbítása, illetve egyes környezetvédelmi, állat-egészségügyi és higiéniai követelmények módosítása jöhet szóba. Általában ott várhatók változtatások, ahol a mai magyar elvárások szigorúbbak az uniós direktíváknál – közölték minisztériumi szakértők.

A tárca a korábbiaknál nagyobb figyelmet kíván fordítani az import elleni fellépésre. A minisztérium „pozitív diszkriminációban” akarja részesíteni a hazai gyártású tejtermékeket. A magyar hatóságok ugyanis csak az itthoni előállítású, folyamatosan ellenőrzött árucikkekért vállalhatnak felelősséget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik