Gazdaság

Befagytak az agrártámogatások

Lapunk információi szerint az agrárminiszter felfüggesztette az állattenyésztési támogatási kérelmek befogadását. A tárcánál megerősítették értesülésünket, elfogyott a keret. Ez a hatodik támogatási forma, amit bizonytalan ideig nem lehet igénybevenni.

Kedd dél óta nem lehet benyújtani pályázatot a nemzeti hatáskörben nyújtott állattenyésztési és tenyésztésszervezési feladatok támogatására. A normatív támogatási keret 1,2 milliárdos összege kimerült. A tárcánál egyelőre nem tudták megmondani, hogy hány pályázat érkezett, és arra sem kaptunk választ, hogy várhatóan mikor indul újra a pályázatok befogadása.

A tárca álláspontja szerint ez a felfüggesztés nincs hatással a már korábban benyújtott és elbírált kérelmekre, azokat rendben kifizetik.

Nem ez az első támogatási forma, amit a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kénytelen felfüggeszteni. Az eddigi pályázatokat azért kellett mind befagyasztani, mert olyan sokan kértek támogatást, hogy azt a tárca szakemberei vagy nem tudták feldolgozni, vagy nagyon hamar elfogyott a célra rendelt pénz. Tavaly októberben a falufejlesztési, novemberben a mezőgépek vásárlására, decemberben az erdészeti utak építésére, idén márciusban pedig egyszerre három pályázatot függesztettek fel. Utóbbiak közé tartozik az állattenyésztési és a növénytermesztési építések, valamint az idegenforgalmi beruházások beszüntetése. Információink szerint mindegyik támogatási forma nagyon népszerű volt, de a legtöbb pályázat olyan sok formai hibát tartalmaz, hogy azok értékelése több hónapnyi munkát jelent.

A gépvásárlási pályázatok befogadását információink szerint azért fagyasztották be, mert idén tavasszal már nemcsak az idei, hanem a jövő évi keret is elfogyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik