Gazdaság

Zseboroszlánok

Státusszimbólum, de egyúttal praktikus is a nyaralási szezonban a szakzsargonban ultrakompaktnak nevezett, valóban ingzsebben hordható, hitelkártyánál alig nagyobb, és csak 1-2 centi vastagságú digitális fényképező. A strandon, a sörsátorban vagy egy üzleti út során a haverok vagy a kollégák irigykedő pillantásait könnyen elnyerhetjük a 2005-ös nyári szezonra időzített csúcsmodellek valamelyikével. Vigyázat, a „rutinos sznobok” messziről megismerik az újabb digitális gépeket, hiszen ezek nem csupán aprók, de „hátsójukon” méreteikhez képest óriási LCD kijelző terpeszkedik.


Panasonic DMC-FX8


Kinek? Megfontolt és igényes technicistáknak.
Mennyiért? 110 ezer forinttól.
+ Ígéretes képstabilizátor, azaz jó képek kevés fény mellett.
– Kevés manuális állítási lehetőség, csak ezüst kivitel.

Sony DSC-T7
Kinek? Akik a látványos gépet keresnek.
Mennyiért? 115 ezer forinttól.
+ Hihetetlenül vékony, trendi design, akár feketében is.
– Nincs képstabilizátor, drágább a bővítőkártya.

Kodak V530
Kinek? A vörös és a halványlila színekért bolonduló hölgyeknek.
Mennyiért? 90 ezer forinttól
+ Színvonalas objektív, letisztult kialakítás, négy színváltozat.
– Kissé kockás design, csak 2 colos az LCD.

A Panasonic legújabb ultrakompakt üdvöskéje, a nyelvtörő fantázianevű DMC-FX8-as nem csupán az előd FX7-től örökölt kitűnő Leica objektívvel, hanem egy giroszkópos képstabilizátorral is fel van szerelve. Hálás téma fröccsözés közben a szerkezet ismertetése, amivel vaku nélkül is villoghatunk. Lényege röviden, hogy elvben egy sötét szobában, vaku nélkül is fényképezhetünk, a gyártó szerint akkor sem mozdul be a kép.


Akinek azonban túlzottan vaskosnak hat az FX8-as a maga 24 milliméteres „vastagságával”, az válassza a Sony hihetetlenül vékony DSC-T7-es gépét, amely a kidomborodó LCD-vel együtt is alig vastagabb 1 centinél. Ez a tény már önmagában ámulatba ejti a kütyübarátokat. Ráadásul a Sony a megszokott jó minőségű, háromszoros optikai zoomos Carl Zeiss objektívet is belegyömöszölte a futurisztikus gépbe, megtoldva a Panasonicéval megegyező méretű, hatalmas 2,5 colos LCD-vel. A keményebb zene kedvelői stílusos fekete színben is beszerezhetik a gépet.


A hölgyek a mai trendnek megfelelően persze akár bíborvörös vagy halványlila fémszínű gépet is választhatnak. A színes élményt több nagy gyártó (Canon, Olympus, Panasonic) kínálja kis gépeiben, de ezek közé most a Kodak is felzárkózott legújabb V530-as jelű vékony – 22 milliméteres – fényképezőjével. Ez a modell igazi divatcikk, minőségi lencséje azonban jó képeket is ígér. Az LCD itt „csupán” 2 colos, de a nagyfelbontású (640×480-as) MPEG 4-es videofelvételt a többihez hasonlóan ez a gép is tudja már.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik