Gazdaság

Tőzsdére megy a SkyEurope

A szlovák SkyEurope Airlines diszkont légitársaság talán már a nyár folyamán tőzsdére viszi részvényeit Bécsben - rebesgetik osztrák pénzügyi körökben.

Az APA osztrák hírügynökség kérdésére a tőzsde illetékesei nem kommentálták az értesülést. Nem szolgált információval maga a társaság sem.

A szlovák diszkont légitársaság küszöbön álló részvénykibocsátásának hírét az osztrák WirtschaftsBlatt internetes kiadványa is megszellőztette szerdai számában. Jól informált körökre hivatkozva azt írja, hogy “a kibocsátás még nincs teljesen előkészítve, de már nem állhat semmi lényeges dolog a részvény bécsi bevezetésének útjában”.

A részvények tőzsdei bevezetését számos alkalommal lehetséges opciónak nevezte a társaságot 2001-ben megalapító osztrák Christian Mandl és belga Alain Skowronek. A társaság lendületes növekedését eddig befektetési alapok, többek között a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), az EBRD, az ABN Amro, valamint az European Investment Fund finanszírozták.

A saját magát “Közép-Európa első diszkont légitársaságának” tekintő SkyEurpe jelenleg már 15 gépet (11 Boeing 737-700-as és négy Embraer 120-as) üzemeltet Pozsony, Budapest, Krakkó és Varsó kiinduló állomásokról összesen 43 célállomásra, egyebek között Londonba, Párizsba, Manchesterbe Nizzába, Amszterdamba, Koppenhágába, Rómába, Milánóba, Barcelonába, Athénba, Splitbe és Dubrovnikba.

2004-ben közel egymillió utast szállított a társaság az előző évi 171 ezer után. Forgalma 63 millió euróra emelkedett 13 millióról. Gépeinek átlagos kihasználtsága 74,6 százalék volt 17 százalék után. Nyereség adatokat nem tett közzé a társaság. 2006-ra és 2007-re további 16 Boeing 737-700-as gép beszerzését tervezi és ugyanennyire jelentett be vásárlási opciót.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik