Gazdaság

Gyengült a forint, csúcson a dollár

Hétfőn az eurót reggel 247,05/15 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, 40 fillérrel erősebben a pénteki 246,65/75 árfolyamnál. A forint 14 bázisponttal 12,49 százalékra gyengült a +/- 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár 13 havi csúcson állt.

Az amerikai gazdaság lendületébe vetett bizalom növekedésével a dollár 13 havi csúcsot állított fel az euróval szemben a nemzetközi piacokon. Ezt követve Budapesten reggel 207,00/15 forinton állt az amerikai valuta kurzusa, 2,50 forinttal magasabban a pénteki árfolyamnál.

A kereskedők alacsony forgalomra számítanak, mivel az amerikai nemzeti ünnep miatt zárva tartó pénz- és tőkepiacok miatt várhatóan kisebb lesz az aktivitás a nemzetközi piacok más részein is.

A kamatpiacon reggel gyakorlatilag a pénteki magas szinten, 7,40/60 százalékon maradt az overnight kamat, s a szűk likviditás következtében szerdáig valószínűleg változatlan marad a kamatszint. Akkor 392,7 milliárd forintnyi kéthetes betét jár le a Magyar Nemzeti Banknál a bankrendszer 1.145 milliárd forintos betétéből.

A jegybank monetáris tanácsának hétfői ülésén menetrend szerint nem foglalkoznak a kamatok kérdésével, ezért a tanácskozás várhatóan kevés hatással lesz a kereskedésre – vélik a piacon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik