Gazdaság

GKI: az infláció már nem csökken tovább

admin
admin

2005. 07. 04. 07:41

A gazdasági növekedés kissé élénkülhet, az infláció stagnál, a megtakarítások és a külső egyensúly javulhat 2005 hátralévő hónapjaiban - áll a GKI Gazdaságkutató Rt. legfrissebb előrejelzésében.

Olvassa el!

A GKI részletes prognózisának főbb számait itt megnézheti, a többi kutatóintézet előrejelzését pedig itt találja

Az Erste Bank együttműködésével készült prognózis szerint a magyar gazdaság az I. negyedévi lassulás után már dinamikusabban fejlődik, az év egészére 3,5 százalékos gyarapodást valószínűsít a kutatóintézet.

Áprilisban csaknem 9 százalékkal bővült az ipari, 20 százalékkal az építőipari termelés volumene. Az iparon belül különösen gyorsan fejlődött a híradástechnikai és járműgyártó ágazat. Jelentősen csökkent viszont a textil- és az élelmiszeripar termelése. Az építőiparon belül áprilisban is döntően az autópálya-építéssel összefüggő tevékenységek bővültek.

Az export gyorsabban nő

Az első négy hónapban az ipar exportja 5,1 százalékkal, belföldi értékesítése 3,2 százalékkal haladta meg az előző évit. A kivitelen belül a fogyasztási cikkek eladása, a belföldi értékesítésen belül a beruházási javak és továbbfelhasználásra termelő ágazatok tevékenysége bővült jelentősen. Az export és belföldi értékesítés közötti olló a szokásosnál sokkal kisebb.

A teljes külkereskedelmi termékforgalmon belül az export sokkal, csaknem 7 százalékponttal gyorsabban bővült, mint az import. Ebben a konjunktúra lanyhulása mellett a kiskereskedelmi forgalom lassulásának – a személygépkocsi-forgalom első négyhavi csökkenésének – is szerepe volt.

Magas a munkanélküliség

A foglalkoztatottak száma az év elején lényegében stagnált, a versenyszférában emelkedett, a költségvetésiben csökkent. A munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,4 százalékponttal, 7,2 százalékra emelkedett, s hónapok óta stagnál, miközben szezonálisan némi mérséklődés lenne indokolt. Az év hátralevő részében némi csökkenés valószínű, azonban az utolsó negyedévi 6,8 százalékos éves átlag így is magasabb lesz a tavalyi 6,3 százaléknál, bár továbbra is jobb az EU átlagánál.

Áprilisban a versenyszektorban dolgozók bruttó keresete 6,4, a költségvetési szektorban alkalmazottaké 6,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az év egészében a versenyszférában 7 százalékos, a költségvetési területen 9,5-10 százalékos emelkedés várható. (Ez utóbbi a tavalyról az idei évre áttolt 13. havi bérek kifizetését figyelmen kívül hagyva 8 százalék körül lesz.) Idén a reálkeresetek 5 százalékkal bővülnek.

Az infláció stagnál

Az infláció az év eleji nagy csökkenés után némi hullámzás mellett stagnál. Éves átlagban 3,8 százalék körüli áremelkedés várható. A márciusban rendkívül erős forint átmenetileg mintegy 5 százalékkal gyengült, júniusban azonban ismét jelentősen erősödött. A jegybanki alapkamat júniusban 7 százalékra csökkent, az év során további, 0,5 százalékos kamatcsökkentés valószínű.

A folyó fizetési és tőkemérleg együttes hiánya kissé javult, főleg az áruforgalmi deficit csökkent. Nőtt a beáramló külföldi működőtőke, de a magyar tőkeexport is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.