Gazdaság

Pesszimista Fitch

A Fitch Ratings hitelminősítő „A-" besorolást (kilátás: negatív) adott a Japánban kibocsátandó magyar szamurájkötvényre – tette közzé az intézet.

A szamurájkötvény-kibocsátás az idei negyedik devizaforrás-bevonás a magyar államtól, mely az 50 milliárd jenre tervezett összeggel már elérné az idén előirányzott 3,5 milliárd eurós bruttó kibocsátást. A legnagyobb európai hitelminősítő az „A-” elsőrendű besorolást adta meg a magyar szuverén devizaadósságra is, emlékeztetvén azonban arra, hogy a szuverén osztályzatra változatlanul negatív kilátás van érvényben. Jelezte egyben azt is, hogy a hivatalos költségvetési deficitcél az idén is jelentős mértékű túllépésére lehet számítani.

A Fitch az idén januárban éppen a növekvő költségvetési aggodalmak miatt minősítette le „A+”-ról „A”-ra a forintban denominált államadósságot. A hétfői elemzés ezt aláhúzván megállapítja, hogy a jelentős és makacs költségvetési deficit növelte az államadósságot, kibillentette egyensúlyából a gazdaságot, rontotta a folyó fizetési mérleget, kikezdte a gazdaságpolitika hitelességét és késlelteti Magyarország euróövezeti csatlakozási menetrendjét.

A cég elemzői már egy téli konferencián úgy vélekedtek, hogy a 2010-es céldátum csak a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, s ehhez 2007–2008-ban a GDP-érték 2,0 százalékának megfelelő költségvetési kiigazítást kellene végrehajtani. A Fitch Ratings most úgy ítéli meg, hogy az idén az ESA-alapon számolt, tényleges magyar hiány eléri az 5,5 százalékot, s éppen a héten bejelentett adóreformok, a költségvetésre nehezedő erőteljes nyomás és a jövő tavaszi választások miatt a következő egy évben nem várható nagy előrelépés a költségvetési konszolidációban. A makacs ikerdeficit pedig komoly finanszírozási igényt teremt, ami sebezhetővé teszi a magyar gazdaságot.

Veres János pénzügyminiszter viszont a héten ismét azt hangoztatta, hogy tartható lesz az államháztartás idei, eredményszemléletben 3,6 százalékos GDP-arányos hiánycélja. Elismerte ugyanakkor, hogy ősszel lesz két hónap, amikor az éves előirányzat 100 százalékát is meghaladja a deficit, ezt azonban szerinte tekintetbe vették a prognózis készítésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik