Gazdaság

Szétválasztó

Alig öt hónappal az egyesítés után a Hewlett-Packard ismét szétválasztja számítógépes és nyomtatási üzletágait. Az intézkedés az első radikális lépés a cég új időszámítása, a korábbi elnök-vezérigazgató Carly Fiorina távozása óta, akinek bukásában a két divízió összeolvasztásának közvetlenül szerepe volt.


Szétválasztó 1

Todd Bradley. Kezében a jövő.

Nem titok, a HP legjobban teljesítő részlege régóta a nyomtatási divízió, amely évek óta nyereséges, olyannyira, hogy a vállalalat nettó profitjának háromnegyedét ez adja. Ezzel szemben a PC-üzletág hullámzó teljesítményt nyújt, bár az utóbbi időben csekély nyereséget mutatott.

A múlt héten végrehajtott intézkedések értelmében a nyomtatási részleget továbbra is Vyomesh Joshi vezeti, a PC-üzletág élére pedig az a Todd Bradley került, aki februárig a PalmOne elnök-vezérigazgatója volt, azelőtt pedig a Gateway regionális vezetőjeként dolgozott. Bradley előélete azonnali találgatásokra késztette a piaci elemzőket a PC-üzletág lehetséges jövőjével kapcsolatban. Egyes szakértők szerint áthelyezése a részleg eladásának jele is lehet, mivel az új főnök korábban már végrehajtott ilyesmit a Palm szétválasztásával (PalmOne+PalmSource). Mások szerint a cég PC-divíziója nem kerül ilyen helyzetbe, mi több, a Gateway felvásárlása sejlik fel a közeljövőben. Ebben a megoldásban lenne fantázia, hiszen a HP és a Gateway személyi számítógépes üzletága jól kiegészítené egymást, előbbi cég ugyanis főképp a vállalati piacon népszerű, utóbbi pedig a kiskereskedelemben rendelkezik erős bástyákkal. A 2004-es eladási adatok alapján a Gateway – a Dell és a HP mögött – a harmadik legnépszerűbb PC-gyártó volt az Egyesült Államokban. Az összeolvadással – azaz a Gateway 5,1 százalékos piaci részesedésének megszerzésével – tehát a HP pozíciója komolyan erősödne ebben a szegmensben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik