Gazdaság

Építőkések

Generálkivitelezőként és belsőépítészként Varga Sándor és Manhertz Ferenc többmilliárdos magánvállalkozásaikkal vannak jelen a hazai építőiparban.

Ment a hűtlen… – csendült fel egy 1982-es házibulin a jól ismert Edda-sláger a kazettás magnóból, amit a jelenlévők Pataki Attilával együtt énekeltek. Két kórustag e közös nótázástól datálja barátságát, amelyet idővel – hűtlenkedéstől mentes – üzlettársi kapcsolat egészített ki. A két dalos kedvű férfi, Manhertz Ferenc és Varga Sándor ma már közösen jegyzi a 2004-ben 8 milliárd forintos forgalmat lebonyolító Varpex Rt.-t és a belsőépítészettel foglalkozó, tavaly 1,5 milliárdos forgalmú Kemabo Kft.-t. Bár kétségtelen, hogy azóta megkomolyodtak, mégsem fordítottak hátat a szórakozásnak. Legutóbb június első hétvégéjén mulattak együtt a saját hoteljükben, az ausztriai Karintia tartományban fekvő Weissensee partján. A mesebeli környezetben 36 szobás szállodájuk, a Fergius Hotel megnyitását és **** superior besorolását ünnepelték, igaz, immár nem Pataki Attila reszelős hangja mellett, hanem jazzkompozíciók kíséretében.


Építőkések 1

Varga Sándor és Manhertz Ferenc.

IFJÚ MUNKÁSOK. „Odahaza nem volt kecmec” – idézi a múltat Varga Sándor, akit a maszek kertész papa a testvéreivel együtt minden délután befogott gyomlálni, locsolni, kapálni; kinek mi jutott. Míg más az iskola után focizni indult, apjuk a kicsengetés után 10 perccel a kertészetben való szorgoskodást követelte meg a Varga „palántáktól”. „Ha késtünk, jött a nyakleves” – emlékszik vissza alanyunk, aki sosem kapott fagyit úgy, hogy az apja meghívta volna. Öt virágosláda kigyomlálásáért viszont adott neki 50 fillért, amiből tellett egy gombócra.

S míg Varga a kertészetben sürgölődött, későbbi üzlettársa a Manhertz család szikvízüzemében a szódás lovas kocsi hajtásával járult hozzá a família gyarapodásához. Itt ivódtak Manhertz Ferencbe a nagyi szigorú tanításai a vevőnek való megfelelésről és az ügyfél maximális kiszolgálásáról. A szikvizet így nemcsak, hogy a ház elé szállította, de a szódásüvegeket be is cipelte az udvarba, amit a vevők esetenként külön borravalóval jutalmaztak. Manhertz idővel mégis kiengedte kezéből a gyeplőt. Számítástechnikai üzemmérnök diplomát szerzett, majd az Irodagéptechnika Vállalatnál helyezkedett el, és húsz éven át Olivetti számítógépek programozásával és szervizelésével foglalkozott. Mivel az effajta tudásra, olcsósága okán, a környező országokban is igény volt, alkalmanként külföldön váltotta aprópénzre szakértelmét.

• VARGA SÁNDOR


53 éves, közgazdász végzettségű, 1990-ben alapította a Varpexet, amelyet 75 százalékban ő és felesége, 25 százalékban Manhertz Ferenc és neje tulajdonol. A vállalkozás jelenleg 110 főt foglalkoztat, közülük 70 mérnök szakember. A cég piaci részesedése az építőipari piacon 1-2 százalék.
Nős, egy leány és egy fiú édesapja. Hobbija a focizás, a bulizás és a magyar borok gyűjtése. Kedvenc borásza Szepsy István, akitől teljes a kollekciója.

• MANHERTZ FERENC
51 éves, számítástechnikai üzemmérnök végzettségű, a Kemabo Kft.-t 1990-ben alapította, amelyet ma 50 százalékban ő, 50 százalékban Varga Sándor tulajdonol. A cég jelenleg 70 főt foglalkoztat, piaci részesedése a belsőépítészeti és bútorgyártás üzletágban 7-8 százalék.
Nős, 2 leány édesapja. Hobbija a sport, azon belül leginkább a foci. A zenehallgatás mellett kedvenc időtöltése a régi könyvek gyűjtése, amelyek elolvasására nem mindig marad idő, simogatni, rendezgetni viszont annál inkább. Gyűjteménye legbecsesebb példánya egy 1600-as évekből való Verbőczy-féle Hármaskönyv.

A számítógép térnyerésekor, a nyolcvanas évek végén, amikor munkahelye is tönkremenőben volt, rájött: számítógép-forradalom ide vagy oda, számára a pénz nem a gépek értékesítésében, hanem a gép alatti asztalok gyártásában és forgalmazásában lehet. A felismerést követően feladta szakmáját, majd asztalos barátjával sufniba vonult. Két hónap után forgácsportól prüszkölve rukkoltak elő egy számítógépes asztal prototípusával, aminek gyártására és forgalmazására 1990-ben megalapították a Kemabo Kft.-t. Az innovációt a prototípus esetén az adta, hogy az ergonomikusan kialakított asztallap alá görgethető billentyűzettartó és egérpad is került. „Az asztal sikerét jelzi, hogy míg kezdetben Trabant tetőn terítettük a terméket a korábbi húsz év során az Irodagéptechnika Vállalat révén megismert ügyfeleknek, egy évvel később már IFA teherautón hordtuk az árut” – idézi fel Manhertz.

Eközben Varga Sándor sem tétlenkedett. Mivel el akart szakadni a kertészkedéstől és a családi üzemtől, kitanulta az esztergályos szakmát, de mivel az sem igazán tetszett neki, visszakanyarodott a dísznövénytermesztéshez, és 1980-tól önálló kertészként dolgozott. 1990-ben létrehozta a Varpex Kft.-t, és ebben folytatta tevékenységét. Az import liberalizálása következtében beözönlő külföldi növénytermesztőkkel azonban nem tudta felvenni az árversenyt. Felhagyott a termeléssel és a nagybani piacra járással, majd kertépítésre és a hozzá tartozó környezetrendezési, infrastrukturális és közműépítési feladatokra szakosodott. Ennek szellemében bővítette szakembergárdáját. Saját és új munkatársai kapcsolati tőkéje révén a kisebb munkákat olyan nagyobb megrendelések követték, mint a Bank Centert, a Westendet, a Nemzeti Színházat, illetve a budaörsi Auchant övező külső környezet teljes megépítése, beleértve a kertek, a járóösvények, a parkolók kialakítását is.

Ezekkel a munkákkal Varga nevet szerzett cégének. Ráadásul kapóra jött neki, hogy az átalakulóban lévő építőiparban komoly munkaerő-vándorlás kezdődött, aminek következtében a szakmában elismert, nagy tapasztalattal és kapcsolatokkal rendelkező mérnököket sikerült a céghez szerződtetni. Velük kiegészülve a Varpex generálkivitelezői munkákat is elnyert, így az ő nevükhöz fűződik 1996 óta a Samsung valamennyi hazai létesítményének megépítése, és 2000-től az Auchan hipermarketek generálkivitelezése.

Manhertz és Varga, akik eddigre már üzletileg is jó viszonyba kerültek, beszálltak egymás vállalkozásaiba. Manhertz a Varpexben jutott tulajdonrészhez, Varga pedig a Kemabóban, amely időközben a szék- és szekrénygyártást is felvette repertoárjába. Az utóbbiakat ma már a cég saját üzeme gyártja. Manhertz időközben belátta, egyedi belsőépítészeti munkákra egyetlen nagyobb, irodabútort forgalmazó cég sem vágyik, a teljes körű kivitelezés azonban jelen lévő igény a piacon, így erre szakosodtak. Ilyesmire volt szüksége a Kemabo korábbi ügyfélkörének, amelyet Manhertz még az olivettis időkből ismert. Így sikerült megnyerni az OTP, a Budapest Bank, a HVB, a Citibank, az Erste, a Volksbank egyes fiókjainak kialakítási és bútorozási munkálatait. Ők alakították ki a televízióból jól ismert Mindentudás Egyeteme sorozat előadótermét, továbbá a Művészetek Palotája előterének monumentális falburkolatát.





Építőkések 2
Építőkések 3
Építőkések 2

NYUGHATATLAN PÁROS. Persze mindkét cég krónikájában szerepel rosszabb fejezet is. Manhertz egy 16 millió forintos veszteséget említ, aminek elkönyvelésére akkor kényszerültek, amikor az ELTE Informatikai Tanszékének könyvtárában a könyvállványok felállításából adódtak problémáik, ugyanis az a tervezettnél drágább anyagokból volt csak kivitelezhető. Ennél komolyabb veszteség érte a Varpexet, amikor a CBA Alsónémediben megépített logisztikai központján, presztízsalapon 300 milliót bukott. Újabb megrendelések reményében ugyanis áron alul vállalták el a kivitelezést. „Hogy én alkudtam túl magam, vagy ők mentek le az árral nagyon, nem tudom megítélni, annyi biztos, hogy kemény tárgyalás volt, de miután aláírás került a szerződésre, a kivitelezés korrekt módon zajlott, nem kellett a papírt előrángatni többé az építkezés során” – mondja Krupp József, a CBA egyik főtulajdonosa és elnökhelyettese Vargáról és Manhertzről.

A páros nyughatatlan, ha befektetésről van szó. Most éppen a szállodaipar felé nyitottak. Legújabb vállalkozásukat Ausztriában hozták tető alá barátjukkal, Kiss Sándorral. Ő korábban más ausztriai üdülőkben szerzett szállodaigazgatói tapasztalataira alapozva június óta a Weissensee partján lévő konferencia- és wellness szállodában igyekszik megmutatni, mitől híres a magyaros vendégszeretet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik