Gazdaság

Soros: támadható a forint

A viszonylag magas magyar kamatok és az euró gyengülése egyaránt kedvező feltételeket teremt a forint elleni spekulációra - mondta Bécsben a HVG tudósítójának Soros György.

Soros koreográfiája szerint a befektetési alapok hitelt vennének fel egy gyenge valutában, amit azonnal szilárd valutára váltanának. Így a megtámadott valuta egyre gyengül. A forint euróhoz kötése miatt a célba vett valuták jegybankja, hogy szilárdan tartsa a valutát, kénytelen devizavásárlásba kezdeni. Ez a folyamat addig mehet, hogy az euróhoz kötést fel kel függeszteni, s a forint árfolyama lezuhan. A dollár a megtámadott valutához képest már sokkal többet ér, a hitelt az alapok dollárban törlesztik, s az adott ország kárára hatalmasat kaszálnak.


Soros György magyar származású üzletember spekulánsként akkor tett szert nemzetközi hírnévre, amikor 13 éve a fent leírthoz hasonló támdást indított a brit font ellen, kikényszerítve a devizát akkori lebegési sávjából. Soros akkor egymiliárd dollárt keresett az ügyleten.


Adam S. Posen, a washingtoni nemzetközi gazdasági intézet professzora vette fel a Kurier című bécsi napilapban megjelent interjújában, hogy az EU politikai válsága nyomást gyakorolhat az új tagországok fizetőeszközeire és a kelet-európai valuták spekulációk célpontjai lehetnek. A FigyelőNet által hétfőn megkérdezett elemzők azonban Soros véleményével szemben szélsőségesnek vélték az amerikai professzor feltevését és valamennyien nagyon csekély valószínűségét látták egy ilyen forgatókönyv megvalósulásának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik