Gazdaság

Hazai cégek egyötöde egyetlen PC-vel dolgozik

A legalább 5 alkalmazottal rendelkező magyarossági vállalatok 90 százalék-a rendelkezik számítógéppel – derül ki a GKI Gazdaságkutató Rt. és a T-Mobile Magyarország Rt. felméréséből.

A számítógéppel ellátott cégek átlagosan 11,9 személyi számítógéppel rendelkeznek, melyből 10,5 darab asztali számítógép és 1,4 darab laptop. A cégek egyötöde egyetlen gépet, 28 százalékuk 2-3 gépet, 23 százalékuk 4-6 gépet használ. Az ennél több személyi számítógéppel rendelkező vállalkozások kisebb arányt képviselnek: 6-15 közötti számú computert a cégek 19 százalék-a, 15-nél több gépet pedig összesen 10 százalékuk tart használatban.

A cégek száma alapján végzett kalkulációk eredményeképpen a magyarországi, legalább 5 főt foglalkoztató cégek összesen 632 ezer számítógéppel rendelkezhetnek. A legtöbb gép az iparban, a kereskedelemben és a gazdasági szolgáltatások szektorokban található.

Az 5 főnél többet foglalkoztató vállalatok által használt számítógépek (asztali és hordozható számítógépek együtt) egyötöde egy évnél fiatalabb volt 2005 márciusában. A számítógép-állomány legjelentősebb hányadát, majdnem felét (49 százalék), a 3 évesnél fiatalabb, de 1 évnél idősebb gépek tették ki. A 3 évesnél idősebb számítógépek aránya 32 százalék volt a felmérés időpontjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik