Gazdaság

Bejött a Petrom

Az egekbe emelte az OMV árfolyamát a Petrom profitja.

Hatalmas árfolyam-növekedést produkált az OMV-részvény az elmúlt hetekben a bécsi tőzsdén. A közvetlen kiváltó ok az volt, hogy a Mol regionális versenytársa a várakozásokat alaposan meghaladó első negyedéves gyorsjelentést tett közzé május végén. A cég nettó profitja 31 százalékkal haladta meg az előzetes elemzői várakozásokat, ami elsősorban a Petrom kiemelkedő eredményének köszönhető. (A román céget épp a Mol ellenében sikerült megszerezni a közelmúltban.)

Az OMV első negyedéves profitja regionális viszonylatban is említésre méltó, hiszen értéke csaknem megnégyszereződött az egy évvel korábbihoz képest. Összehasonlításképpen a Mol „mindössze” 52, a lengyel szektortárs, a PKN pedig 114 százalékos nyereségbővülést tudott elérni. Az OMV kirobbanó nyereségéhez a Petrom kiváló számain kívül az osztrák adókulcs 34-ről 25 százalékra való mérséklése, valamint az igen kedvező iparági környezet is hozzájárult. A menedzsment további profitbővülést vár 2005-re.





Bejött a Petrom 1
Bejött a Petrom 2
Bejött a Petrom 1

A részvények árfolyamát a gyorsjelentés május 25-i közzététele óta mintha zsinóron húznák: a múlt hét végéig több mint 20 százalékkal izmosodott a kurzus. Időközben az OMV idei és a jövő évre vonatkozó elemzői profitvárakozásai egyaránt 14 százalékkal mentek feljebb, az elmúlt három hónap alatt a 2005-ös konszenzus 40, a 2006-os pedig 28 százalékkal növekedett.

Ennek következtében az elmúlt hetek árfolyam-emelkedése egyáltalán nem járt együtt az OMV P/E-alapú (árfolyam/egy részvényre jutó nyereség) értékelési szintjének növekedésével. A 10 körüli érték ugyan prémiumot tartalmaz a régió vezető olajcégeinek (Mol, PKN) árazásához képest, ezt viszont a Petrom hatalmas növekedési potenciálja indokolja. Míg ugyanis tavaly az elemzők nullszaldós gazdálkodást vártak 2005-re a román leánycégtől, addig ma már nem tartják elképzelhetetlennek azt sem, hogy az OMV éves profitjának negyedét a Petrom termelje meg.

Az OMV szárnyalásával párhuzamosan a Mol részvényeinek árfolyama is felfelé mozdult el, s múlt hét végén már történelmi csúcsuk közelében forogtak e papírok. A kedvező iparági környezet okán az elemzők a Molra vonatkozóan is növelték profitvárakozásaikat, így látszik még tér a további árfolyam-növekedés számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik