Gazdaság

A Mol eladhatja a gázüzletágat

A Magyar Energia Hivatal engedélyezte a Mol gázüzletágának eladását – értesült a Népszabadság. A német E.ON Ruhrgas így már csak az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának jóváhagyására vár.

A Népszabadságnak Podolák György, a szocialista párt parlamenti képviselője elmondta, hogy a verseny lehetőségének későbbi fenntartása érdekében az engedély bizonyos kikötéseket is megfogalmaz. A képviselő fontosnak tartja a fogyasztók védelmét, amit a jelenleg parlamenti szavazás alatt álló villamosenergia- és gáztörvény módosításaival is biztosítani kívánnak.

Becslések alapján az ügylet év végére zárulhat le, de az E.ON az elkövetkező években még élhet elővásárlási jogaival, a Gazprom pedig már bejelentette, hogy az aktuális tulajdonostól a jövőben szívesen megvenné az egész gázüzletágat, illetve szívesen beszállna abba.

Az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága hétfőn bejelentette: átfogó vizsgálatot indított az európai gáz- és árampiacon mutatkozó esetleges versenypolitikai rendellenességek feltérképezésére. Ez akár versenyt kizáró megállapodásokat tárhat fel, de az árképzésben is megállapíthatja, hogy a szereplők visszaélnek erőfölényükkel.

A magyar gáz-nagykereskedelmi hálózat eladásáról tavaly novemberben állapodott meg a Mol és az E.ON Ruhrgas. A tároló és kereskedelmi cég 75 mínusz egy szavazatnyi részét 425 millió euróért adták el, és vételi opciót adtak a maradék megvásárlására. A szállító-hálózat 75 százalék mínusz egyszavazatnyi részére szintén opciót szerzett a német óriás. Az értékelések során a szállítóhálózat 100 százalékának 1,25 milliárd, a fennmaradó részeknek pedig 900 millió euróban határozták meg az értékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik