Gazdaság

A vártnál magasabb az infláció

Májusban a fogyasztói árak 0,6 százalékkal haladták meg az egy hónappal korábbit, és az egy évvel ez előttihez képest 3,6 százalékkal növekedtek – áll a Központi Statisztikai Hivatal jelentésében.

Az elemzők májusra 3,38 százalék körüli 12 havi és 0,388 százalékos havi inflációt vártak. Májusban a szezonálisan kiigazított “alapdrágulás” 0,1 százalék volt, a maginfláció 2004 májusához viszonyítva 2,2 százalékot tett ki.

1 hónap alatt – 2005. áprilishoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 2,1 százalékkal emelkedtek. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal csökkentek. A ruházkodási cikkek körében az átlagossal közel megegyező mértékű áremelkedés volt megfigyelhető. A szeszes italok, dohányáruk és a szolgáltatások áremelkedése az átlagosnál alacsonyabb volt. A tartós fogyasztási cikkeknél és az egyéb cikkek, üzemanyagoknál árcsökkenés következett be. Ez utóbbin belül a járműüzemanyag-árak 1,0 százalékkal csökkentek, míg a virágok, dísznövények árai 3,9 százalékkal emelkedtek.

Az elemzők a várakozásokat meghaladó havi adatot a szezonális élelmiszerek jelentős drágulásának tulajdonították. Felhívták a figyelmet a maginfláció kedvező alakulására, a szezonálisan kiigazított alapdrágulás az áprilisi 2,6 százalékról ugyanis 2,2 százalékra csökkent.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője elmondta, hogy az árstabilitást elérő maginfláció alakulása is tükrözi, hogy a májusi áremelkedési ütem egyszeri tételek miatt lett magasabb a vártnál. Hozzátette, hogy a többi tétel a várakozások szerint alakult.

A maginfláció alakulását emelte ki Török Zoltán, a Raiffeisen Bank Rt. elemzője is, aki nem a fogyasztói áremelkedés mértékére, hanem annak továbbra is csökkenő trendjére hívta fel a figyelmet. Úgy vélte az adatok jól tükrözik, hogy nincs komolyabb inflációs nyomás, és ez teret nyújt a jegybanknak a további, az elemző szerint várhatóan 25 bázispontos kamat csökkentéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik