Gazdaság

Biobenzin-adalék hatalommá tennék hazánkat

Az MSZP azt szeretné, ha a Magyarország látná el Európát az üzemanyagokhoz felhasznált, kukoricából előállított alternatív adalékkal - mondta Gőgös Zoltán, az MSZP-frakció agrár- és vidékfejlesztési munkacsoportjának tagja.

A kukoricából előállított alkoholt tisztán is fel lehet használni autókba üzemanyagként. Európában nyolcvan százalékos alkoholt használnak, de Brazíliában száz százalékos alkohollal is üzemelnek járművek – közölte a politikus kérdésre válaszolva. Hozzátette: azt célozták meg, hogy a Magyarországon előállított alkoholt főként adalékként értékesítsék.

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik kukoricatermelés szempontjából, és jelenleg Európa legnagyobb alkoholt előállító üzeme is itt található. A képviselő szerint javulna az agrárium helyzete is, mivel a kieső állatállomány helyett a gazdálkodók kukorica-, búza- és repcetermelésre térhetnének át.

Gőgös Zoltán azt mondta: a jelenlegi két százalék helyett négy százalékra szeretnék emelni a folyékony üzemanyagok között az alternatív energiahordozók arányát 2010-re.

Szólt arról is, hogy az elkövetkező években több tízezer hektár energiaültetvényt kellene telepíteni, mivel az erőművekben alapanyagként felhasznált faapríték mennyisége véges.

Halmai Gáborné, az MSZP országgyűlési képviselője közölte: országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be, amely feladatokat ad a kormánynak az alternatív energiaforrások területén. Szeretnék, ha ez a terület megjelenne a második Nemzeti Fejlesztési Tervben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik