Gazdaság

Megegyezés az EU-Kína textilvitában

Az Európai Unió képviselői pénteken Sanghajban megegyezésre jutottak Kínával a textilimportról folyó vitában, elhárítva ezzel a kvótarendszer ismételt bevezetésének, és ezzel a kétoldalú kapcsolatok esetleges lehűlésének veszélyét.

A megállapodás korlátozza az unióba áramló kínai textilexport növekedését, meghatározott növekedési ráták szerint, 2008 végéig. Pontos részleteket egyelőre nem ismertettek, uniós tisztviselők szerint az exportnövekedési ráták magasabbak annál a 7,5 százaléknál, amelyre Kína lett volna automatikusan kötelezve, ha a Kereskedelmi Világszervezet keretében indul a hivatalos alkudozás.

Peter Mandelson európai kereskedelmi biztos szerint a megállapodás mindkét oldalon biztonságot és kiszámíthatóságot teremt, az uniós országok textiliparát lélegzethez juttatja, és lehetővé teszi alkalmazkodásukat az új versenykörnyezethez, ugyanakkor Kína számára is igazságos rendezést jelent.


Mandelson és a kínai kereskedelmi miniszter, Bo Hszi-laj közös sanghaji sajtóértekezletén utóbbi dicsérte az uniós biztos “mély megértését” a keleti kultúra iránt, és jelképesen megajándékozta egy kínai pólótrikóval. Mint hangsúlyozta, a megegyezés hosszú távon stabil környezetet teremt a kínai textiláruk számára, miközben stabil importkörnyezetről gondoskodik az EU-országok számára is.

A megállapodás még az uniós tagállamok jóváhagyására vár, de diplomaták szerint még az erős szigorításokat követelő európai textilipari nagyhatalmak, Olaszország és Franciaország is valószínűleg támogatni fogja.

Elemzők ugyanakkor rámutatnak, hogy Kínának még hivatalosan reagálnia kell arra, hogy a kínai cipőimport hat termékcsoportjában az Európai Bizottság szerdán mintegy 700 százalékos importnövekedést észrevételezett az idei első négy hónapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik