Gazdaság

Jelentősen csökkent az amerikai államháztartási hiány

A vártnál nagyobb mértékben csökkent májusban az amerikai szövetségi államháztartás hiánya éves szinten. A májusi deficit négy éve óta nem volt ilyen alacsony.

Míg a kongresszus költségvetési hivatala 36 milliárd dollár deficitet várt májusra, a deficit 35,29 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 62,46 milliárd dollárral szemben. A májusi adat ismertetésével egyidejűleg megerősítették, hogy áprilisban 57,71 milliárd többlete volt az államháztartásnak. A folyó költségvetési év első nyolc hónapjában az államháztartási hiány 272,23 milliárd dollárt tett ki, ami 21 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi 346,29 milliárd dollárhoz képest.

Elemzők a hiány csökkenését egyebek között a munkahelyek számának a bővülésével magyarázzák, miután a több foglalkoztatott több adót fizet, ami mérsékli a deficitet.

A tavalyi költségvetési év 412 milliárd dollár hiánnyal zárult. Az idei várakozását a kongresszus költségvetési hivatala 350 milliárd dollárra szállította le az áprilisban várt 397 milliárd dollárról, míg a Citigroup egyik szakértője nem zárta ki, hogy 300 milliárd dollár alatti lesz a deficit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik