Gazdaság

Hat lépés a lakótelepeken

Olcsóbb és biztonságosabb életet ígért a lakótelepeken élőknek a Száz lépés program lakótelep-programja révén Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki ezúttal az Országgyűlés helyett a Gyöngyösi úti lakótelepen jelentette be az újabb lépéseket.

A kormány Panel Plusz hitelprogramot indít 20 milliárd forint értékben azok számára, akiknek gondot okoz a már meghirdetett panelprogramhoz az önrész biztosítása – közölte a politikus.

A „Panel Plusz” hitelt a lakóközösségek és az önkormányzatok 15 éves futamidőre, és az állam támogatása révén 5-6 százalékos közötti kamat mellett vehetik igénybe. A hitelből az önkormányzatok és lakóközösségek az épületek környezetének korszerűsítését, felújítását is megvalósíthatják. A meghirdetett panelprogram keretében húszezer lakótelepi lakás felújításához járul hozzá a kormány idén, egy-egy lakás esetén 400 ezer forint vissza nem térítendő támogatással. 

Annak érdekében, hogy az alacsony jövedelműek számára a hitel törlesztése ne jelentsen túlzott költséget, a kormány a szociálisan rászorulóknál a kamatfizetés összegét teljes mértékben átvállalja, így őket csak a tőketörlesztés terheli.

A fűtési rendszerek korszerűsítésével, a távfűtés árának felülvizsgálatával, a szolgáltatók árképzésének ellenőrzésével és adóintézkedésekkel– változatlan energiaárak mellett – átlagosan 5-10 százalékkal csökkentenék a távfűtéses lakásokban élők költségeit – közölte a miniszterelnök.

A lakótelepek közbiztonságának javítása érdekében felgyorsítják a lakótelepi rendőrségek létrehozását. Az eddig felállított 14 lakótelepi rendőrség (4 a fővárosban, 10 vidéki városokban) a tapasztalatok szerint jelentősen javított az ott élők biztonságán. 2010-ig valamennyi olyan lakótelepen, ahol legalább ezer lakás van, szeretnének lakótelepi rendőrséget létrehozni – fűzte hozzá.

Végül pályázati támogatással segítenék az élhetőbb, modern lakókörnyezet kialakítását, többek közt új közösségi helyek, találkozási pontok létrehozásának, parkok, játszóterek létesítésére, fejlesztésére, gondozására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik