Gazdaság

A régió valutáival gyengült a forint

A forint kedden gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót 254,50/60 forinton jegyezték, egy forinttal erősebben a hétfő délutáni 253,50/60 forintos árfolyamnál. A forint 9,85 százalékon nyitott a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A reggel közzétett, a várakozásoktól alig eltérő makrogazdasági mutatók nem gyakoroltak érdemi hatást az árfolyamokra a kereskedők szerint, a piacot ismét nemzetközi hatások mozgatják elsősorban. A nap további részében 254-256 forint körül várják az euró kurzusát.

A hétfői bankszünnapok után a piacra visszatérő brit és amerikai befektetők kedden adták el az eurót az uniós alkotmány francia elutasításának következményeként, s a régiós valuták is együtt gyengültek az euróval.

A várakozásoknak megfelelően a nemzetközi piacokon a nyertes a dollár, amellyel Budapesten kedden reggel 205,40/55 forinton kereskedtek, csaknem két forinttal magasabb árfolyamon a 203,30/40 forintos hétfői kurzusnál. Utoljára tavaly augusztusban volt ilyen erős az amerikai valuta.

A májusi tartalékolási periódust valószínűleg 6,25 százalékos overnight és a tomnext kamattal zárja a piac, a hosszabb lejáratokon néhány bázispontos kamatcsökkenés képzelhető el az üzletkötők szerint. A bankok ma határoznak arról, hogy a lejáró 442,7 milliárd forintból mennyit újítanak meg a jegybank kéthetes betétjében.

Várhatóan megélénkül az állampapírok piaca a napok óta tartó passzivitás után, a kereskedők szerint azonban inkább az eladás lesz a jellemző. Az három hónapos diszkont-kincstárjegy aukciójára 35 milliárd forintot ajánlott fel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), hétfőn ezen a lejáraton a másodpiacon 7,28 százalékos referenciahozam alakult ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik