Gazdaság

Élesedő verseny a vagyonos ügyfelekért

Június 1-jétől a Takarékbank is elindítja privát banki szolgáltatását a legalább 20 millió forinttal rendelkező ügyfelek számára. Eddig tíz bank volt aktív szereplője a hazai pb-üzletágnak, hozzájuk csatlakozott a közelmúltban a Budapest Bank és most a szövetkezeti szektor csúcsbankja is.

Elit-szolgáltatók

Jelenleg tíz bank kínál privát-banki szolgáltatást Magyarországon: a HVB, a CIB, az MKB, a BNP Paribas, a Citibank, a K&H, az ING, az IEB, az OTP és a Raiffeisen. Hozzájuk csatlakozott a közelmúltban a Budapest Bank és most a Takarékbank.

A hazai privátbanki piac sok tekintetben különbözik a nyugat-európaitól – mondta el a Takarékbank sajtótájékoztatóján Franz Otto, ügyvezető igazgató. A privát banki ügyfelek által befektetett összegek (és a bankok által meghatározott belépési összegek) például lényegesen alacsonyabbak: a hazai piacon átlagosan 30 millió forint fejenként, Nyugat-Európában durván 250 millió forintnak megfelelő összeg (egymillió euró).

A hazai piac kilátásai ugyanakkor a szakemberek szerint ígéretesek: a Takarékbank becslése szerint 2000 milliárd forintnyi privát vagyon kezeléséért folyik a verseny, és ez a részpiac évente 20-25 százalékkal bővül. A privát banki szolgáltatásokat igénybevevők köre ugyanakkor nemzetközi viszonylatban elég szűk: 20 millió forinttal vagy ennél nagyobb saját vagyonnal 20-40 ezer magyarnál többen aligha rendelkeznek.

Presztízs-limit

Nulla és 50 millió forint között szóródnak az úgynevezett belépési limitek a hazai privátbankok körében. Az OTP-nek például kétszintű pb-rendszere van, a kevésbé exkluzívnál nincs minimumösszeg, a klasszikusabb presztízs-szolgáltatáshoz viszont legalább 50 millió forint szükségeltetik. Egyszerűbben elérhetők a pb-szolgáltatások a Raiffeisennél (nulla) és a HVB-nél is (10 millió forint), 20 millió forintot kér az ING, 30-at pedig a Citibank, az IEB, a CIB és a K&H, viszont a BNP-Paribas már csak a 40 millió forinttal vagyonosabb ügyfelekkel kezd foglalkozni, 50 millió alatt pedig nem áll szóba az ügyféllel az MKB.

“Takarékos” megoldás

A Takarékbank 20 millió forintnál húzta meg a belépési minimumot privát bankjába, legalább ennyi szabad pénz (forint, deviza vagy értékpapír) szükségeltetik tehát a presztízs-szolgáltatások igénybevételéhez. A szolgáltatások a hagyományos számlavezetéstől, elektronikus bankolástól és hitelügyintézéstől kezdve a különböző befektetési tanácsadáson és szolgáltatáson keresztül adó-, biztosítási, magánorvosi, utazási vagy ingatlantanácsadásig terjednek.

A díjak és jutalékok természetesen magasabbak a “mezei” ügyfeleknél felszámított költségeknél, a havi számlavezetés például 5-7 ezer forint, ám ebben már bizonyos extra szolgáltatások benne foglaltatnak.

Mint megtudtuk: a Takarékbank új szolgáltatása nem jár együtt azzal, hogy a takarékszövetkezetek is ki tudják szolgálni a vagyonosabb ügyfélkört, de igény szerint a csúcsbankon keresztül megoldható – mondta el kérdésünkre Franz Otto.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik