Gazdaság

Csökkenő kereslet a budapesti lakáspiacon

Folytatódik a meglehetősen pesszimista hangulat a fővárosi lakáspiacon a GKI Gazdaságkutató Rt. legutóbbi felmérése szerint. Elsősorban a kereslet visszaeséséről tanúskodnak az adatok – írja a Világgazdaság.

Szinte teljesen eltűntek a piacról azok, akik korábban befektetési céllal vásároltak lakást. Az első otthonukat vásárlókkal szemben nőtt azok száma, akik használt lakásukon akarnának minőségi cserével túladni, ám ők csak nehézségekkel tudják ingatlanukat értékesíteni. A tapasztalatok szerint nem jelentett fordulatot a Fészekrakó program bevezetése, bár az érdeklődők magas száma azt jelzi, van még tartalékkereslet, ám a jelenlegi feltételek miatt a GKI becslése szerint az idén mindössze 8 ezer hitelszerződés köttetik. A gazdaságkutató arra számít, hogy az őszre beharangozott lazítások növelik az igénylők számát.

A lakosság gazdasági várakozásainak és beruházási terveinek feltérképezésére is kitérő kutatás rámutat, hogy 2005 első negyedévében csökkent azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek biztosak abban, hogy a következő két évben lakást vásárolnak vagy építenek. A meglévő lakás egy éven belüli jelentős felújítása a háztartások 2,7 százalékának terveiben szerepel. Összesen 342 ezer család szeretné valamilyen szinten felújítani, bővíteni az otthonát. Ez szintén csökkenést jelez az előző időszakhoz képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik