Gazdaság

Tehetség és Felelõsség

Deák Zsolt Captain Hungary Kft. ügyvezető partnerének véleménye a Tehetségmenedzsment Konferenciáról

Nagyon hiányoltam, hogy a Tehetség és Felelősség kérdéskör nem, vagy csak érintőlegesen került szóba a konferencián. Én magam is, bár készültem erre a téma felvetésre, de végül eltekintettem ettől, mivel annyi érdekes előadás és hozzászólás hangzott el, és ott, akkor túl erőltetett lett volna.
A talentumok bibliai idézete egyrészt az egyik legkorábbi történeti emlékünk a témához kapcsolódóan, a történet utal a szó eredeti jelentésére (valamikor pénzérme volt), egyfajta kulturális előzmény a keresztény gondolatiságban, az európaiság számára, és nem utolsó sorban, ez a 2000 éves történet felveti a tehetség és felelősség kérdését is. Mindazok, akik tehetséggel vannak megáldva felelősök annak felhasználására, gyarapítására, ha lehet mások hasznára is. A hívők számára ez nem kérdés, hanem erkölcsi kötelesség, mivel ezt a különleges adottságukat Isten áldásának tekintik. De példájukat követhetik a nem hívők is, hiszen ha megfelelően gazdálkodnak a saját(?) tehetségükkel, használják azt, így vagy úgy a közösség javát is szolgálják, és így ők is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy kicsit jobb legyen ez a(z egyelőre) nem tökéletes világ.

Máté Evangéliuma 25. fejezet

14. Éppen úgy van ez, mint az az ember, aki, mielőtt elutazott volna, magához hívta szolgáit, és rájuk bízta a vagyonát.
15. Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak egyet, mindegyiknek saját tehetsége szerint; majd elutazott.
16. Az a szolga, amelyik öt talentumot kapott, elment, kereskedett vele, és még öt talentum nyereségre tett szert.
17. Ugyanígy az is, aki két talentumot kapott, még két talentumot szerzett.
18. Az viszont, amelyik egyet kapott, elment, elásta a földbe, és elrejtette az ura pénzét.
19. Hosszú idő elteltével megérkezett ezeknek a szolgáknak az ura, s elszámoltatta őket.
20. És odajött az a szolga, aki az öt talentumot kapta, és hozott neki még öt talentumot ezekkel a szavakkal: “Uram, öt talentumot bíztál rám; nézd, még öt talentumot kerestem!”
21. Erre ezt mondta neki az ura: “Jól van, derék, hűséges szolgám, kevés fölött hűséges voltál, sok fölé foglak rendelni; lépj be a te urad örömébe!”
22. Odajött az is, amelyik két talentumot kapott, és így szólt: “Uram, két talentumot bíztál rám; nézd, még két talentumot kerestem!”
23. Erre így szólt hozzá az ura: “Jól van, derék, hűséges szolgám, kevés fölött hűséges voltál, sok fölé foglak rendelni; lépj be a te urad örömébe!”
24. Odajött hozzá az is, aki egy talentumot kapott, és ezt mondta: “Uram, kemény embernek ismertelek meg téged: ott is aratsz, ahol nem vetettél, és ott is gyűjtesz, ahol nem szórtál;
25. ezért félelmemben elmentem, s elrejtettem a talentumodat a földbe: nézd, itt van, ami a tied!”
26. De az ura így felelt neki: “Gonosz, gyáva szolga, tudtad, hogy ott is aratok, ahol nem vetettem, és ott is gyűjtök, ahol nem szórtam?!
27. Akkor hát a bankároknál kellett volna elhelyezned a pénzemet, hogy amikor megjövök, kamatostul kapjam meg, ami az enyém!
28. Vegyétek el tőle a talentumot, és adjátok annak, akinél a tíz talentum van!
29. Mert mindannak, akinek van, még adnak majd, hogy fölöslege is lesz; de akinek nincs, attól még azt is elveszik, amije van.
30. A szolgát pedig, aki nem hozott hasznot, dobjátok ki a kinti sötétségbe! Ott sírás és fogcsikorgatás lesz!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik