Gazdaság

Javult Magyarország versenyképessége

Magyarország előrerukkolt az IMD versenyképességi listáján, amelyet az idén is az Egyesült Államok vezet, az MNB viszont a lista alján maradt. Az új uniós tagok közül Észtország szerezte a legjobb helyezést – írja a Népszabadság.

A világszerte referenciaként kezelt svájci IMD alapítvány friss versenyképességi rangsorában a 42. helyről a 37.-re lépett elő Magyarország, igaz, az előző évben meg nagyjából ennyit esett vissza. A hatvan országot és régiót 134 kritérium alapján vizsgáló szakértői gárda 2004-hez hasonlóan az idén is az Egyesült Államokat tette az első helyre, mögé felzárkózott Hongkong. Az új EU-tagok közül hazánkat Észtország (26.) és Csehország (36.) előzi meg.

Magyarország számára legnagyobb kihívás 2005-ben az IMD szerint, hogy növekedési pályán tartsa a gazdaságot, teljesítse az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket, a legfőbb kérdésekben megállapodásra jussanak a politikai pártok, nagyobb figyelmet fordítson a lakosság harmadát kitevő szegényekre, s foglalkozzon a decemberi népszavazás következményeivel.

Versenyképességi szempontból az országnak erőssége a társasági adó szintje, a tőzsde, a közvetlen külföldi befektetések mennyisége, a diák-tanár arány, az úthálózat sűrűsége, az ifjúság érdeklődése a tudományok iránt. Gyengesége viszont a személyi jövedelmet terhelő adók szintje, a folyó fizetési mérleg és a költségvetés hiánya, a széles sávú kommunikáció drágasága, a magas tb-járulék, az egészségügyi hálózat, az etikus vállalatirányítás hiánya, valamint a jegybanki és árfolyam-politika.

Az IMD vizsgálja a jegybankpolitikát is versenyképességi szempontból. A hatvanas listán az erős forintot és magas kamatot szorgalmazó magyar monetáris politika az 59., utolsó előtti helyre került, akárcsak tavaly. A jegybanki lista élén Chile, Dánia, Szingapúr, Norvégia és az USA található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik