Gazdaság

Harmincnyolcat lépett

lapzártánkig a parlamentben a Gyurcsány-kormány, de még nem tudni, hogy a határozott helyváltoztatási szándék mikor érik konkrét cselekvéssé. A kísérlet mindenesetre izgalmas: a kormányfő és környezete az állami szféra működésének szerkezeti változtatásait, a reformpolitikák természetrajzától eltérően, kis lépésekben kívánja végrehajtani. Szlogenszerűen kijelölik az irányokat – kifehérítenék a gazdaságot, átalakítanák az egészségügy struktúráját -, majd következnének a konkrét intézkedések. A célok és az eszközök között egyelőre nagy űr tátong: nehezen képzelhető el, hogy a kertészmunka vagy a borravaló megadóztatása egyszer csak elvezet az átlátható, prudens állami gazdálkodásig.
De ne becsüljük le, ami eddig történt. Fontos, hogy felelős politikusok végre azt kommunikálják: a késő-kádárkori magyar mentalitás egyszerűen nem kompatibilis egy transzparens, demokratikus, európai piacgazdasággal. A kiskapuzó, trükköző attitűd megváltoztatása lenne a legfontosabb gazdaságfejlesztő tényező, ezt azonban rövid távon csak az érdekeltségi viszonyok átrajzolásával lehet (ha egyáltalán) elérni. Egyet lehet érteni a kormányfővel abban, hogy a többletpénz az egészségügyben nem old meg semmit, a rendszert kell átfazonírozni. A tekintetben is jó irányba mutat a kormányzati iránytű, hogy véget kell vetni az 500 ezer járulékot nem fizető potyautas országának, vagy a színlelt szerződések tobzódásának.
Az ördög persze a részletekben lakozik, és ezekbe a részletekbe kapaszkodhatnak bele a politikailag és szakmailag ellenérdekelt csoportok. Sok front nyílt egyszeriben Gyurcsánnyal szemben, és még az sem biztos, hogy az ellenzék rohamoz majd a legnagyobb harci kedvvel. Nagy kérdés, miként sikerül leszerelni a más hozzáálláshoz szokott és vigyázó szemüket a népszerűségi listákra vető szocialista pártvezetés tagjait, valamint – például – a vendéglátóipar és az orvosok karának egyes képviselőit, hiszen e szakmákban az érdekeltségi viszonyokat alaposan összekuszálják majd a kormányfő lépései. Már feltéve, hogy végrehajtásuk ugyanolyan határozottan történik majd, mint a bejelentésük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik