Gazdaság

Egy bank is felszámolná az Auchant

Egy újabb, banki kérelmezővel hatra emelkedett az Auchan Magyarország Kft. felszámolását kérők száma – olvasható a Figyelő legfrissebb számában.

Komolyra fordult az Auchan-ügy, miután a napokban egy nemzetközi kereskedelmi banki csoport magyarországi leányvállalata is felszámolási kérelemmel fordult a bírósághoz. Ezzel immár fél tucatra emelkedett az efféle kérelmek száma – írja a Figyelő csütörtökön megjelenő számában. Szanyi Tibor, a gazdasági tárca államtitkára is érdeklődik az ügy iránt: a politikus május 19-ére konzultációra hívta a hipermarketeket, áttekintendő magyar beszállítóik helyzetét.


Az Auchan vitatja a követeléseket


Az Auchan Magyarország Kft. egyelőre – élve a jogszabályok adta lehetőséggel – úgy próbálja elkerülni a felszámolási eljárást, hogy vitatja a bíróságon a követelés jogosságát, ami eddig menedéket adott az elmarasztaló ítélet ellen.


Ám a „kifogás” csak abban az esetben elfogadható érv a bíróság számára, ha az adós – ajánlottlevél-blankettával, vagy súlyosabb esetben tértivevénnyel – hitelt érdemlően bizonyítani tudja, hogy még a felszámolási kérelem beadása előtt vitatta a hitelezőnél a követelés jogosságát.


Ha a bírót nem győzi meg a kifogás, illetve, ha a befogadott számla alapján, a teljesítésre adott határidő lejárta utáni 60 napon belül nem fizette ki az adós a tartozását, akkor a gyakorlat szerint a bíró elrendeli a cég felszámolását.


Az áruházlánc már egyezkedett


Bizonyára tisztában vannak a céget érintő felszámolási kérelmek ügyében bekövetkezett változás jelentőségével az Auchan Magyarországnál is, mert múlt péntekre egyeztetésre hívták be a „hitelezők” egy részét, és információnk szerint felajánlották a Román Gyula húsipari érdekeltségeibe tartozó három cég követelésének a kiegyenlítését, mintegy 145 millió forintot, ha a vállalkozó visszavonja a felszámolási kérelmet – olvasható a Figyelőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik