Gazdaság

21 egészségügyi lépést ismertetett Gyurcsány

Negyed óránál rövidebb idő alatt kiérkező mentőt, a rák elleni harc erősítését, követhetőbb járulékfizetést és egészségügyi alapcsomagot ígért Gyurcsány Ferenc kormányfő az egészségügyet érintő reformtervei között.

Gyurcsány Ferenc a Száz lépés programtervezet egészségügyi intézkedéseit ismertetve hétfőn az Országgyűlésben elmondta: megteremtik azt a nyomon követhető egyéni nyilvántartási rendszert, amely rögzíti, hogy a befizetett pénzért cserébe milyen szolgáltatás jár.

A miniszterelnök kijelentette: új sürgősségi osztályokat kívánnak kialakítani. Legalább tíz városban új mentőállomást és a mentőhelikopteres szolgálat olyan bővítését ígérte, amelynek segítségével az ország 90 százalékát helikopterrel is el lehet majd érni. Továbbá 40 darab új rohamkocsi és 80 darab mentőkocsi beszerzésével, a mentőkocsik új, korszerű műszerekkel való ellátásával még az idén jelentősen javítjuk a mentőszolgálat felszereltségét, új mentőállomásokat építünk több nagy városban.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy bővíteni kívánják a rákszűréseket, a Dunántúlon új onkológiai központ létrehozását tervezik. Idén Nemzeti Rákellenes Programot indít a kormány, ennek keretében szűrőbuszokkal, szervezett utazással év végéig 65 százalékra növeljük az emlőszűrésen résztvevők arányát.

A járulékfizetés rendszerét illetően nyomon követhető egyéni nyilvántartási rendszert, ősztől pedig az Európai Unión belüli ellátásokra jogosító EU-kártyákkal összekötött rendszer kialakítását ígérte, amely alkalmas lesz a jogosultság és a befizetések ellenőrzésére.

Az akár önhibájukból, akár önhibájukon kívül biztosítással nem rendelkező polgároknak pedig egészségügyi szolgáltatási alapcsomagot alakítanak ki, amely a legszükségesebb egészségügyi ellátásokat tartalmazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik